Jura Stublić otkrio da od jedne pjesme zarađuje više nego od cijelog opusa grupe Film

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

JURA STUBLIĆ je u gostovanju na radiju Yammat otkrio da od jedne pjesme grupe Film danas zarađuje više od svih ostalih zajedno.

Stublić je progovorio o albumu Zona sumraka, koji nije ni približno doživio uspjeh prvog albuma grupe. A možda bi sve bilo drugačije jer hit su imali, ali ga nisu snimili. O kakvom se hitu radilo, doznat će se pet godina kasnije, kada ga Stublić snimi s jednom drugom postavom grupe na albumu Sunce sja.

Riječ je o pjesmi Sjećam se prvog poljupca.

"Albumu nedostaje hit, nešto što bi ga lansiralo u orbitu. Moji kolege neuspjeh pripisuju meni jer kao ja sam odjednom počeo pisati crne stvari, pa je album ispao mračan i zato neuspješan. Ali oni su odbili svirati neke pjesme za taj album koje sam donio, između ostalih i Sjećam se prvog poljupca. Kad sam raskrstio s njima i kad se raspala ta postava Filma, ja sam s prvom grupom ljudi na koju sam naišao snimio tu pjesmu. Danas od nje zarađujem više honorara ZAMP-a nego od kompletnog opusa Filma", kazao je Stublić.

Dodao je da je to album na kojem su članovi benda zaključili da bi i oni htjeli biti autori i skladatelji i zarađivati na tantijemama.

"Bio je to gitarističko-bubnjarski teror. Članovi mog benda odlučili su najednom napustiti novi val i svirati neku varijantu hard rocka", ispričao je Stublić, dodavši da je "na albumu prisutan teror nad njim kao autorom jer su članovi benda odbijali njegove ideje".

O toj je temi govorio i Mladen Max Juričić.

"Mi smo tada bili zajedno, bilo je to vrijeme redukcije struje, vožnje par-nepar, vladala je prava zona sumraka te 1982. godine. Čak i se bend nakratko raspao. Kamen smutnje je bila pojava riječi 'komercijalno'. Ta nas riječ u muzici nije doticala. Mislim da je Darko Glavan uveo pojam 'komercijalno' u jugoslavensku rock kritiku da opravda pozitivnu kritiku za neki bend koji su do tada svi popljuvali", kazao je Juričić, otkrivši da se radi o Parnom valjku.

Dodao je kako u bendu o komercijalnom nisu razmišljali iako su zapravo iza sebe imali komercijalno uspješan prvi album i live snimku iz Kulušića.

"Jedini za koga se to uhvatilo je bio Jura i on je htio raditi komercijalno. Donio nam je stvar Sjećam se prvog poljupca. Poslije se to snimilo u jednoj verziji a la Eurythmics. Vani zona sumraka, ma kakav prvi poljubac. Mi smo se tome smijali. Kad je album izašao, Glavan ga je u startu nazvao narkomanskim", kazao je Juričić.

Pročitajte više