Jura Stublić u Beogradu bez "druga beogradskog" i "bilog cvitka"

"PRVI put kad sam svirao u Beogradu bilo je to u ovo istoj dvorani. Mislim da je jednom starom rokeru najveće zadovoljstvo da opet može svirati u Domu omladine"", prisjetio se Jura Stublić na koncertu u Beogradu. Frontman grupe Film zapalio je u petak beogradsku publiku hitovima iz osamdesetih, ali ne i pjesmom "Bili cvitak" ili "E, moj druže beogradski".

"Idemo sada u svoje sarkofage, naravno sa nekim prekrasnim djevojkama"

Naime, prije dvije godine je na koncertu u Tvornici Jura rekao kako je vrijeme da se otpjeva i jedna pjesma "za mir", nakon čega su zapjevali "E moj druže Beogradski", pjesmu koja je jednako kao i "Bili cvitak" nastala u ratnom periodu. Obje pjesme su prema Jurinim riječima antiratne - dok u jednoj gine Beograđanin, u drugoj gine Hrvat, te su obje u to vrijeme bile svojevrsan apel za mir.

Nijednu od dvije miroljubive pjesme Jura Stublić nije otpjevao na posljednjem koncertu u Beogradu, što je čudno s obzirom da je to napravio prije dvije godine na koncertu u Podgorici zbog skandiranja publike, što se moglo čuti i na beogradskom koncertu. Nastup koji je trajao sat i pol je započeo pjesmom "Sjećam se prvog poljupca", a završio zahvalom frontmana jedne od najznačajnijih domaćih rock grupa. "Idemo sada u svoje sarkofage, naravno sa nekim prekrasnim djevojkama. Voli vas Jura i grupa Film. Bili ste sjajni večeras! Hvala vam za ovo divno veče."

Osim legendarnog prvog poljupca, Jura je zapjevao hitove: "Mi smo pali s Marsa", "Zamisli život", "Pjevajmo do zore", "Na drugoj strani neba", "Mi nismo sami", "Boje su u nama", "Doći ću ti u snovima", "Srce na cesti", pjesmu "Idemo kroz život" koju je posvetio pokojnom pjevaču Dini Dvorniku te mnoge druge.

Oni svakim koncertom opravdavaju svoje postojanje na rock sceni

Grupa Film je tijekom osamdesetih oduševljavala svojim nastupima, na prostoru cijele bivše Jugoslavije, kao jedan od najslušanijih bendova kultnog pokreta novi val. Film će ostati će zapamćen kao pojava koja je ne samo u glazbi nego i ostalim modernim umjetnostima (poput dizajna i fotografije) u Hrvatskoj ostavio neizbrisiv trag.

Iako se oduvijek znalo zašto su Jura Stublić i Film legende naše scene, oni to svakim svojim koncertom ponovo opravdaju, i nemoguće je zamisliti da će korozija ikada nagristi zauvijek velike pjesme ovog starog rokera, kojeg su u osamdesetima idealizirali deseci tisuća mladih obožavatelja, a status na glazbenoj sceni mu s godinama nije nimalo izblijedio.

A.M.
Foto: Index

Pročitajte više