Juričan: Kino Tuškanac odbilo premijeru filma o Bandiću, boje se posljedica

Foto: Marin Tironi/PIXSELL, Press

PREMIJERA dugometražnog dokumentarnog filma Kumek redatelja Darija Juričana, posvećenog Milanu Bandiću, bit će održana u nedjelju 22. studenog 2020. u kinu SC u Zagrebu. Pretpremijera će se održati u 17 h, svečana premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje u 19 h, a dodatna projekcija za građane u 21 h.

Ekipa filma bit će na sve tri projekcije, a nakon projekcija bit će održan Q&A s redateljem. Nakon premijere film kreće u prikazivanja diljem Hrvatske.

Film Kumek treći je film iz ciklusa Gazda (prvi je Gazda o Ivici Todoriću, drugi Gazda: Početak o Miroslavu Kutli) i sniman je tijekom četiri godine na lokacijama u Zagrebu i Grudama.

"Raditi film Kumek bio je veliki izazov jer pokriva gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića, prividno hiperaktivne i trumpolike pojave hrvatske političke scene. Bandić je šest puta biran za gradonačelnika grada Zagreba, koji nije samo glavni grad svih Hrvata nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca. Milan Bandić u tri je navrata odbio dati intervju za naš film, pa je napravljena audicija kako bi mu se našao dvojnik", rekao je redatelj i producent filma Juričan.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaklada Kultura nova i donacije građana putem crowdfunding kampanje. Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).

"Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma Kumek. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je 'moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit' te smatraju da će se projekcija filma u Gradu 'nažalost, protumačiti kao politički stav', odnosno da će se čak to 'protumačiti kao kontradjelovanje (Saveza) prema Gradu. Boje se da bi 'kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza'. Zbog toga najavljujem da ćemo 9.99 posto prihoda od nedjeljne premijere Kumeka donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika", rekao je Juričan.

Pročitajte više