Kad je ostao paraliziran, Slaven je znao da neće odustati. Danas živi punim plućima

Foto: Karlo Klasić/Index

SLAVEN ŠKROBOT 36-godišnji je zagrebački pustolov, putopisac te zaljubljenik u glazbu i putovanja. Život mu se promijenio 2009. godine, kada je skočio u more, pao na prijatelja i slomio vrat, zbog čega je završio u kolicima s dijagnozom tetraplegije.

>>Slaven je u kolicima odlučio prijeći 1000 km hrvatske obale. Mihael ga neumorno prati

Nakon godinu dana bolnica i rehabilitacije odlučio je da neće odustati od uživanja u životu te se posvetio pisanju i putovanjima. Ovo je njegova priča.

Koban skok u more

Slaven je nastradao prije 13 godina kada je na Krku skakao s prijateljima s mola. Slaven je skočio, no nije vidio prijatelja koji je u tom trenutku ronio te je podignuo ruke da ga ne ozlijedi i zabio se u njegovo bedro. Slomio je vrat i operiran je u Rijeci, a zatim je slijedio mukotrpan proces rehabilitacije.

"Jedini trenutak u kojem sam pomislio nešto loše…"

Slaven je proveo godinu dana na rehabilitaciji, a najgori trenutak za njega bio je kad je nakon 23 dana od nesreće vidio svoju atrofiranu nogu. Tada je rekao ljudima oko sebe da jednostavno ne želi tako živjeti. No taj je trenutak prošao, a Slaven nam sada s osmijehom govori: "Čovjek se stvarno na sve navikne."

Želja za životom

Nakon godinu dana bolnice Slaven se našao pred odlukom života: očvrsnuti ili se prepustiti. Za njega je postojao samo jedan izbor - živjeti dalje punim plućima. To je i učinio.

Gledajući prijatelje kako putuju i uživaju u životu, u njemu se javio bijes, ali i velika želja za putovanjem. Na prvo putovanje krenuo je s prijateljima u Sarajevo i tada je shvatio da on to može.

S kolicima u pustinju

"Svaki sljedeći put bio je stepenica iznad i dao bi mi do znanja da mogu više", ispričao je Slaven. Putovao je u Madrid, posjetio festivale, spavao u kampovima, po podu… Ništa ga više nije moglo spriječiti u namjeri da uživa u životu pa se jednog dana s kolicima zaputio u pustinju da posjeti Petru u Jordanu.

"Treba imati jaku psihu i svakodnevno odbijati od sebe negativne utjecaje", kaže Slaven, inače ljubitelj biciklizma kojem nije lako gledati druge bicikliste, no kaže da  je najvažnije naći svoju svrhu, strast, hobi…

Nikad se ne žali zbog svog stanja, umjesto toga odlučio je sagledati pozitivnu stranu priče. Zbog toga kaže da živi jedan jako dobar život i maksimalno ga iskorištava.

Veliki snovi

Slaven je za Index otkrio svoje velike snove kojih ne nedostaje; napisati knjigu, otputovati u Aziju ove zime… A velika mu je želja biciklirati od Zagreba do Senegala.

I za kraj, Slaven poručuje svima da treba uzeti stvari u svoje ruke i biti "užasno uporan" jer "nema boljeg osjećaja nego kad radiš nešto što voliš, od toga zarađuješ i još pritom pomažeš ljudima".

Pročitajte više