Kad vidite što drugi rade s mrtvacima, shvatit ćete da su Hrvati još normalni

Foto: Brian Lehmann, National Geografic Hrvatska

OVOG tjedna u Hrvatsku je pristiglo tijelo svetog Leopolda Mandića, a tisuće vjernika stajalo je u redovima kako bi odali počast katoličkom svecu.

Naravno, sve je ovo izazvalo brojne reakcije, ali koliko god neki smatrali da je riječ o čudnovatom običaju, radi se zapravo o samo jednom u nizu neobičnih običaja koji postoje u zemljama diljem svijeta.

I premda se radi o vjerskim ritualima, ne smijemo zaboraviti ni na Lenjina koji Ruse godišnje košta 200 tisuća dolara kako izgledao "svježe", a tu su još i Mao Zedong, Kim Il Sung, Kim Jong Il, Ho Chi Minh i Ferdinand Marcos.

Kina: Pogrebi sa striptizetama

U regiji Donghai u Kini pogrebi nisu nalik onima kakve smo navikli gledati u ovim krajevima. Štoviše, pogreb je nešto kao statusni simbol, a broj posjetitelja na vašem pogrebu govori o tome koliko ste cijenjeni u društvu. Stoga, nije posebno iznenađenje da rodbina preminulog odlazi korak dalje kako bi osigurala što veću posjećenost pa nije rijetka pojava da se na pogrebu pojave i striptizete. Doduše, policija je počela uvoditi red nakon što su mediji ukazali na ovu pojavu.

Indonezija: Osvježite mrtvace

U Indoneziji (preciznije, u Toraji u južnom dijelu otoka Sulawesija) postoji ritual Ma'nene, a radi se o ceremoniji čišćenja leševa. Održava se jednom godišnje, a obitelji iskopavaju pokojnika, peru ga, uređuju i ponovno odijevaju. Iskopavaju se čak i mrtva djeca i bebe. Tijela se zatim odnose na mjesto gdje su umrli i potom vraćaju nazad u selo.

Madagaskar: Ples s mrtvima

Malagazi s Madagaskara izvlače mrtve iz grobova i plešu s njima. Proslava se održava svakih sedam godina, a zapravo je riječ o velikom tulumu s mrtvacem i radosnom događaju za članove obitelji koji dobivaju priliku ponovno se susresti s članom obitelji.

Tibet: Pogreb na nebu

Ne posebno ugodni vremenski uvjeti i tibetansko kamenito tlo čine pogrebe gotovo nemogućom misijom. Budisti su stoga prisiljeni na "nebeski pokop". Tijelo pokojnika se raskomada, pomiješa s brašnom i ostavi lešinarima. Budisti ionako vjeruju da je tijelo samo kratkotrajni nosilac duše i da ga treba vratiti prirodi.

Indonezija (Tana Toraja): Ples, papica i pogreb

Ono što je u određenim zemljama svadba, u pokrajini Tana Toraja u Indoneziji, to je bez ikakve sumnje pogreb. Pogrebi su tamo goleme fešte za velik broj uzvanika, a cijene ovih ekstravagantnih tuluma ponekad su astronomske. Kako bi uštedjeli za ove fešte, obitelji pokojnika ponekad štede tjednima, mjesecima pa čak i godinama, a za to vrijeme mrtvaca tretiraju kao bolesnika i uključuju ga čak i u razgovore.

SAD: LifeGem

Ako su vam pogrebi i kremacije previše isfurani, možda je mrtvac u prstenu prava stvar za vas. Američka tvrtka LifeGem svojim klijentima nudi uslugu pretvaranja pokojnika u sintetičke dijamante, a ovisno o veličini cijene se kreću od 3500 do 20 tisuća dolara.

Gana: Do jaja lijesovi

Ne želite biti pokopani u dosadnom lijesu? Dobro proučite primjer pogrebnika iz predgrađa Accran u Gani koji su od pravljena lijesova učinili ne samo unosan već i zanimljiv biznis pa lijesove prave prema narudžbama. Da pojasnimo, ako ste kamiondžija, pokopat će vas u kamionu.

Južna Amerika: Endokanibalizam

Ako vam ništa od navedenog nije dovoljno zanimljivo, endokanibalizam je možda sve što ste tražili. Dakle, kad član obitelji premine, jednostavno ga pojedete i tako preuzmete njegove "moći". Radi se o ritualu koji se još uvijek prakticira u dijelovima Južne Amerike i Australije. I dok neki tvrde da se radi o glasinama koje su proširili kolonizatori, drugi tvrde da neka plemena još uvijek jedu pepeo i smrvljene kosti nakon kremacije.

Japan: Samomumifikacija

Mislite da je mumifikacija za slabiće? Samomumifikacija je korak više. Budističkim monasima Sokushinbutsu nije bilo dovoljno počiniti obično samoubojstvo već bi se prije smrti pošteno izmučili. Prvo bi nekoliko godina jeli samo orašaste plodove i sjemenke i kombinirali to s fizičkim aktivnostima kako bi se riješili tjelesne masnoće. Nakon toga prisiljavali bi se na povraćanje i polagano trovanje kombinacijom korijenja i otrovnog čaja nakon čega bi ulazili u pećine gdje bi u lotus položaju čekali smrt.

Indija: Izgladnjivanje

Iako je riječ o klasičnoj eutanaziji, vjernici u Indiji ovo namjerno izazivanje smrti gladovanjem nazivaju santhara. Vimla Devi koja se godinama borila s rakom, preminula je 2006., ali ne od teške bolesti već 13-dnevnog izgladnjivanja kojem se podvrgavaju oni koji smatraju da su spremni za "duhovno pročišćenje". Iako će se vjernici opirati eutanaziji, santharu smatraju opravdanom.

Južna Azija: Još malo lešinara

Zoroastrijanci vjeruju da tijelo nakon smrti postaje domaćin zla, a kremacija i pokop ne dolaze u obzir jer tako se zagađuju sveti elementi kao što su vatra i zemlja. Jedino rješenje je odnijeti leš u Toranj tišine i ostaviti ga tamo da se za njega pobrinu lešinari. Danas se prakticira samo u dijelovima južne Azije, ali radi se o kontroverznoj praksi na koju se ne gleda blagonaklono.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.