Kakav Iron Man, kakav Black Panther, ovo su junaci našeg djetinjstva

Foto: Press

IAKO interes za stripom kod pravih ljubitelja formata zapravo nikada nije nestao, neki masovni interes, unatoč sve boljoj ponudi, nije ni približno na razini na kojoj je bio tijekom osamdesetih.

Tada ste u rukama svakog drugog klinca mogli vidjeti Zagora ili Bleka, dok su oni nešto stariji gutali nezaboravnog Alana Forda (o tim junacima više možete pročitati OVDJE). Danas je strip zabava namijenjena onim pravim ljubiteljima, što možda i nije toliko loša stvar. Iako više nema te masovne pomame, scena postoji.

Junaci stripova preselili su u kino dvorane gdje dominiraju, a čak i manje poznati junaci kao što je Black Panther postaju likovi veći od života i fenomeni o kojima raspravljaju mediji diljem svijeta.

Mi smo se zato odlučili prisjetiti nekih manje poznatih junaka našeg djetinjstva na koje ste danas možda i zaboravili.

Hogar Strašni

Čim se pojavio, Hogar Dika Brownea postao je ogroman hit, a kratke priče o vikinškoj svakodnevici koje su zapravo komentar modernog života u Americi, ubrzo su se proširile ne samo SAD-om već i ostatkom svijeta.

Iako kod nas nosi ime Hogar, pravi bi izgovor bio "Hej-gar", što je jednom prilikom potvrdio i Browneov sin Chris koji je nakon očeve smrti preuzeo brigu o stripu i održava ga još i danas.

Asterix

Da ste junake izuzetno stripa Rena Goscinnyja i Alberta Uderza prvi put sreli u Politici Ekspres, sredinom šezdesetih, vjerojatno ih ne biste znali pod imenom Asterix i Obelix već Zvezdoje i Trboje.

Na svu sreću, ta se imena nisu zadržala, a priča o lukavom Galu i njegovu glupavom, ali snažnom i iskrenom prijatelju stekli su dovoljno veliku popularnost u svim europskim zemljama da ova lokalizacija nije bila ni potrebna.

O njihovim avanturama snimljeno je 13 filmova (9 animiranih i četiri igrana), a danas su jedan od najpopularnijih francusko-belgijskih stripova u povijesti.

Talični Tom

U vrijeme nastajanja (1946.), Morrisov "Lucky Luke" bio je pravo osvježenje. Iako stripova o kaubojima nije nedostajalo, nitko se žanrom vesterna nije bavio na humorističan način.

Maurice de Bevere (Morris) stvorio je priču o iskuliranom kauboju, njegovu vjernom konju Jollieju Jumperu i njegovim avanturama koje uključuju ne samo vječni sukob sa zloglasnom braćom Dalton, već i mnogim stvarnim legendama Divljeg zapada.

Princ Valiant

Legendarni lik Harolda R. Fostera stvoren je još kasnih 30-ih prošlog stoljeća, ali njegova popularnost se održala do dan danas. Iako bismo ga teško mogli staviti rame uz rame s nekim od najpopularnijih strip junaka svih vremena (Conan, Batman ili Tarzan, na kojem je Foster dugo vremena radio), svojevremeno se radilo o jednom od najuspješnijih stripova svih vremena.

Radnja stripa smještena je u peto stoljeće, u vrijeme kralja Artura i pada Rimskog Carstva, a to je otvorilo vrata za neke zanimljive teme. Međutim, uvelo je i neke inovacije pa svaki broj nije bio priča za sebe, već se nastavljala iz broja u broj, a glavni junaci starili su kako je vrijeme odmicalo.

Mikijev zabavnik/almanah

Prvi broj legendarne strip revije pojavio se davne 1974. i izdavala ga je Politika, a od 157. broja dobio je i izdanje na latinici. Nema klinca s područja bivše Juge koji u to vrijeme nije uživao u avanturama Disneyjevih junaka.

Nešto kasnije pojavio se i "Mikijev almanah" u izdanju Dečijih novina iz Gornjeg Milanovca. Ipak, nitko nije uspio dostići popularnost legendarnog Zabavnika koji je posljednji 1271. broj izbacio 7. ožujka 2001.

Gaston

Priča o izuzetno zbunjenom i nespretnom stažistu u reklamnoj agenciji regionalnoj se publici predstavio tijekom osamdesetih (Biser strip) i zvao se Gaša Šeprtlja.

Uživao je određeni uspjeh, iako je mlađoj populaciji bio gotovo u potpunosti nejasan. Oni nešto stariji cijenili su nešto slobodniji humor i česte, ali cenzurirane psovke.

Nakon što je iz srpskog preselio u hrvatski Comic Strip i ponovno postao Gaston, izgubio se i velik dio humora.

Umpah Pah

Iako bi junak kojeg su kasnih pedesetih stvorili René Goscinny i Albert Uderzo, danas vjerojatno naišao na val kritika vječno nabrušenih boraca za političku korektnost, autori su u istoj mjeri zbijali šale na račun domorodaca i kolonizatora.

On je indijanski ratnik Umpah Pah, a njegov vjerni pratitelj je francuski oficir Hubert od Kisele Štrudle, poznat i kao Dupli skalp, a zajedno ulaze u niz avantura diljem svijeta.

Nažalost, junak je unatoč umjerenoj popularnosti postao žrtvom daleko većeg interesa za Asterixom, u kojeg su autori počeli ulagati više vremena.

Zlatka

Krešimir Zimonić jedan je od najvažnijih hrvatskih majstora stripa, a "Zlatka" je njegovo najveće djelo.

Od početka osamdesetih nadalje, Zlatka se često mijenjala kao i strip kojeg je bila junakinja, a tek je devedesetih pronašla stalni dom u Modroj lasti. Možda nije bila "svačija šalica čaja", ali teško da ste  mogli pronaći nešto slično.

"Mislim da to baš i nije strip za djecu, učenicima u nižim razredima osnovne škole gotovo je nerazumljiv, pa njegove kvalitete a i zabavnost otkriju tek kasnije. Zlatka je uglavnom tinejdžerka, mlada cura koja se ponekad sjeća djetinjstva, a ponekad je vrlo zrela i nevjerojatno mudra. To su priče o stalnim promjenama koje su neminovne, iako nam možda izgleda kao da je uvijek sve isto", objasnio je Zimonić.

Štrumpfovi

Čak i ako ste dio starije generacije, Štrumpfove u prvom redu vjerojatno pamtite kao junake super popularne animirane serije, a poneki i po albumima sličica. Ipak, radi se o junacima s kojima se javnost prvi put upoznala davne 1959. i to u formi stripa.

Domaća ih je publika imala prilike upoznati i preko Biser Stripa koji je izlazio od 1980. do 1989. godine, a u kojem su izlazili i mnogi drugi junaci kao što su Hogar, Gaston (ili Gaša), Talični Tom, Popaj, Asterix i mnogi drugi.

Stripovi Dubravka Matakovića

Bez obzira na to znate li ga kroz Prot Pikčers ili Pterodaktilićarsto za početnike ili kroz brojne kasnije inkarnacije, stripovi izuzetno plodnog hrvatskog crtača stripova vjerojatno su vam barem jednom zapeli za oko jer prešao je sve od Studentskog lista i Poleta, preko Smiba i Modre laste, do ilustracija dječjih knjiga i udžbenika.

No svi ga najviše vole kad je najbrutalniji, a pravi fanovi vjerojatno će vam dugo citirati izjave vječno odbojnih likova ili urnebesno nebulozne pjesmice koje je Mataković u svoje stripove potrpao.

Ukratko, Mataković je na ovaj ili onaj način bio prisutan tijekom vašeg odrastanja, a za svoje je stripove više puta i nagrađivan.

Garfield

Teško je da netko danas ne zna za Garfielda, debelog, lijenog, proždrljivog i mrzovoljnog mačka koji se prvi puta pojavio 1978. Ipak, mlađi ga danas znaju prvenstveno kao lika iz izuzetno popularnog crtića ili ne toliko kvalitetnih filmova, ali starije generacije dobro se sjećaju njegovih pravih korijena.

Veliki hit Jima Daviesa i dan danas je jedan od najpopularnijih stripova na svijetu, a proizvodi s likom Garfielda, Odieja i Jona Arbucklea godišnje ostvaruju prihod od 750 milijuna do preko milijardu dolara.

Pročitajte više