Kakav je to jastučić u obliku srca koji je Lina Budak dobila u bolnici u Njemačkoj?

Screenshot: N1

LINA BUDAK je tijekom gostovanja na N1 televiziji pokazala jastučić koji je dobila nakon što joj je uklonjena dojka u Münchenu.

"Taj jastučić nosi jednu moćnu poruku koja glasi - biti jak ne znači nikada pasti, nego znači uvijek ponovno ustati. Taj jastučić služi da noću odmorite ruku i da lakše zaspete i on čini ugodu. Ne znam dobiva li se u Hrvatskoj takav jastučić", rekla je suznih očiju Budak u emisiji, a mi smo provjerili o kakvom se jastučiću radi.

Šivaju se od 2013. godine

Od 2013. godine jedna ženska udruga u gradu Mühlheim am Main šije takve jastučiće u obliku srca. Ti se jastuci distribuiraju lokalnim bolnicama diljem Njemačke za pacijentice s rakom dojke kako bi im pomogli u ublažavanju boli tijekom oporavka od operacije.

Lokalni mediji pišu da Hanna Wagner, osnivačica grupe, svake godine prima mnoštvo telefonskih poziva, e-mailova i pisama zahvalnih žena kojima su jastučići pomogli u najtežim životnim trenucima. Na projektu radi 25 žena (ponekad i muškaraca) koje se sastaju tri puta godišnje kako bi šivale te jastučiće.

Ovu praksu ubrzo su prihvatile i mnoge bolnice pa su i same počele tražiti volontere za šivanje.

Wagner je 2020. godine otkrila da su je godinu ranije kontaktirali i iz Austrije kako bi i njima pomogla da pronađu volontere koji bi radili istu stvar za njihove pacijentice. Osim jastuka za pacijentice s karcinomom dojke, udruga iz Mühlheim am Maina šivala je i prekrivače za nedonoščad, kao i deke za pacijente na jedinici intenzivne njege.

Osim u Njemačkoj, slične jastučiće dobivaju i pacijentice u brojnim drugim zemljama.

These heart-shaped pillows are used to help ease pressure on tender areas after surgery for breast cancer. If you have...

Objavljuje Breast Cancer Foundation NZSrijeda, 8. srpnja 2020.

Pročitajte više