Kako britanska kraljica dijeli titule djeci i unucima? Meghan zasigurno neće biti princeza

Foto: Wenn

SVE su glasnija šuškanja da će princ Harry pred oltar odvesti glumicu Meghan Markle. Meghan je već prekinula snimanja serije "Suits" i dala naslutiti da se odriče glumačke karijere zbog titule koja je čeka kada je oženi princ.

Iako je mnogi spominju kao buduću princezu, Meghan neće biti princeza. Baš kao što ni Kate ni Camilla nisu princeze. Meghan ima još nepovoljniji položaj, budući da princ Harry nije prijestolonasljednik.

Najvjerojatnije je da će kraljica Elizabeta na dan vjenčanja Harryju dati titulu Vojvode od Sussexa, tako da će Meghan postati vojvotkinja. 

Kraljica obično unucima na dan vjenčanja daje nove titule. Tako je princ William dobio titulu Vojvode od Cambridgea na dan vjenčanja s Kate, kako bi i ona podijelila titulu, budući da ne može biti princeza. 

Ako Harry i Meghan dobiju djecu za života kraljice Elizabete, klinci neće dobiti titule prinčeva i princeza, kao što su ih rođenjem dobili George i Charlotte. Ako se rodi za života kraljice, dječak će imati titulu lorda, a djevojčica titulu lady te će nositi i prezime Mountbatten-Windsor.

Teoretski gledano, kada bi sva djeca prinčeva i princeza kroz povijest imali iste titule, bilo bi ih na tisuće u kraljevskoj obitelji. Zato postoji pravilo koje je kraljica Elizabeta uredila tijekom svoje vladavine. Prinčevi i princeze su djeca i unuci monarha, te djeca najstarijeg sina princa od Walesa.

Pravilo je uvela 1960. godine, te od tada samo sinovi i kćeri najstarijeg sina princa od Walesa dobivaju titule prinčeva i princeza, dok ostali unuci princa od Walesa nemaju tu titulu. Kada Charles postane kralj, djeca princa Harryja će postati prinčevi i princeze, budući da će tada postati unuci britanskog kralja.

Pročitajte više