Kako izgleda potraga za stanom u Njemačkoj? To je gotovo nemoguća misija

Ilustracija: Shutterstock

Uspjeli ste naći neki dobar posao u Njemačkoj, sad vam ostaje još samo da nađete smještaj i krenete u novi život s višim standardom. Ne bih vas obeshrabrivao, ali naći smještaj u Njemačkoj puno je teže od dobivanja dobrog zaposlenja. 

Gdje tražiti smještaj

Vi koji tek dolazite u Njemačku morat ćete smještaj naći ili preko nove firme ili kod rodbine i prijatelja. Netko vas mora smjestiti barem dok ne dobijete prvi stalni ugovor. Nerijetko naši, da bi negdje unajmili stan, moraju naći i nekoga da jamči za njih.

Ovdje sada više pišem za one koji su uspjeli zadržati solidan posao i primanja i sada bi se htjeli preseliti u neki novi stan. U davna vremena našijenci su nalazili stanove i u središtima velikih gradova. To je zauvijek prošlo, a u brojnim kvartovima Kölna, Frankfurta, Berlina i drugih gradova život vam se neće dopasti.

Bolje je tražiti neka manja mjesta, prednost Njemačke je što se i u njima nađu i posao i škola i bolnica i sve ostalo što vam treba. Znam da bolje zvuči u starom kraju kad velite da ste iz Stuttgarta nego iz Taunussteina, ali to je sadašnja (i buduća) realnost. U redu, ako ste baš postali nogometaš Eintrachta, smjestite se u centar Frankfurta. 

Svemoćna SCHUFA

A ako niste igrač bundesligaša, prva stepenica koju morate prevaliti jest njemačka financijska agencija SCHUFA (kratica vrlo kompliciranog naziva). Oni prate sve vaše financijske aktivnosti i ocjenjuju sposobnost ulaženja u kredit i dugoročna plaćanja. Morat ćete im dati trideset eura da bi vam oni izdali potvrdu o vašem bonitetu.

Niste redovno plaćali račune, stizale su vam opomene? Promijenili ste u godinu dana pet adresa? Niste stalno zaposleni? Uštedite onih 30 eura, za SCHUFA-u ste vi mrtav čovjek i niti će vam tko dati kredit niti će vam izdati stan. Na njihovom webu možete besplatno vidjeti kako vas oni ocjenjuju, da ne bude neugodnih iznenađenja.

Razgovor s najmodavcem

Pretpostavimo da ste prošli ovu prvu stepenicu, SCHUFA vam je dala palac gore i poslali ste prijavu stanodavcu (kojega često predstavlja neka agencija). Uzgred, šaljite prijave posvuda, teško da ćete odmah uspjeti. Sad slijedi intervju s vama i na njega ćete ponijeti i svoj ugovor o radu. Jer stanodavca zanima tko ste vi, za koju firmu radite i kolika vam je plaća.

Neslužbeno, na cijeni nisu novootvoreni restorani i slični biznisi za koje nitko ne zna hoće li uopće prezimiti (jedan dio njih definitivno neće). Nitko ne želi da vas za par mjeseci mora šutnuti iz stana pa da se ide iznova u proces iznajmljivanja. Dobro prolazite ako ste u nekoj uglednoj firmi, nečemu što već traje dugo i što neće propasti čim prođe sezona.

I, dakako, ako imate dobru plaću. Potrudite se na tom razgovoru i svojim ugovorom i svojim nastupom ostaviti dobar dojam.

Veličina stana

Imate ženu i dvoje djece, ali ste navikli na skroman život, pa vam je dovoljan i neki jednoipolsobni stančić?

Ne meže!

Nijemci imaju svoje standarde i ne dopuštaju takav skučen prostor za četveročlanu obitelj. Vi ćete najvjerojatnije morati unajmiti trosobni stan. Naravno, veći stan - veća cijena najma, a time i dalje od centra grada. Ne morate zbog toga brinuti, brojni kvartovi po gradovima i već spomenuta manja mjesta imaju sve što vama treba.

Imate još sa sobom preslatkog zlatnog retrivera? Bojim se da ćete njega morati vratiti u domovinu. Gazdi nećete smjeti prešutjeti da imate ljubimca, ljubazno će vam se nasmiješiti i reći kako i on voli pse, a onda potiho prekrižiti vaše ime. Sad kužite da su vlasnici pasa u Njemačkoj uglavnom i vlasnici nekretnina.

Cijene najma u stvarnosti

Riječ Kaltmiete označava cijenu najma bez režija. Ona se u manjim gradovima (dakako, ne u centru) obično kreće oko 500-600 eura za solidan stan od sedamdesetak kvadrata.

Nije zgoreg da se raspitate kolike su režije (Nebenkosten), da ne bude neugodnih iznenađenja. Čak i ako ste samac, računajte na više od 100 eura mjesečno. Neki će vam, pak, u cijenu najma unaprijed uračunati i ove izdatke, to se zove Warmmiete. Nijemci su načelno fer: ako ispadne da su vaše režije bile niže nego što su oni uračunali u cijenu, višak vam se vraća. S druge strane, i vi ćete morati dodati još novca ako ispadne da je izračun bio previše povoljan. 

Hoćete uza sve to još i internet? To se dodatno plaća, raspitajte se unaprijed kakva je veza jer je internet iznenađujuće loš u Njemačkoj.

Prije no što uselite

Ako ste sve uspjeli dogovoriti i potpisati zadovoljavajući ugovor, prvo ćete morati unaprijed platiti tri mjesečne rate. Odete li naglo iz stana, morat ćete platiti još tri mjesečne rate, bez obzira na to što vas više nema tamo. Prije useljavanja najčešće vas očekuje opremanje, možda stan nema ni sudoper, pa ni sanitarije. Sve to morate riješiti i, kad se jednom preselite, sve trebate vratiti u prvotno stanje.

Jeste li sad malo izračunali koliko novca morate imati u džepu da biste uopće ušli u stan?

Nipošto se nećete smjeti igrati s datumom plaćanja mjesečne najamnine. Ili budite točni ili pakirajte stvari. Najmodavac neće tolerirati ni bilo kakve probleme s vašim ponašanjem.
Cijena oko koje ste se dogovorili nije zauvijek fiksirana, čak ni ako je ušla u ugovor. Čisto da unaprijed znate.

Istini za volju, kad ljudi nađu zajednički jezik s najmodavcem, u stanu mogu ostati praktički doživotno (i takve primjere osobno znam). Na kraju vam možda padne na pamet da je bolje kupiti svoju nekretninu nego se natezati s izdavateljima stanova. Može biti, ali to je već tema za drugi članak.

Pročitajte više