Kako je iPhone preživio pad s 4800 metara iz aviona?

Foto: Twitter

Korisnik društvenih mreža Sean Bates pronašao je mobitel dok je šetao Barnes Roadom blizu autoceste 217 u Portlandu u američkoj saveznoj državi Oregon. Na X-u je objavio da je iPhone bio na tlu u zrakoplovnom modu s polupraznom baterijom. Zaslon je bio potpuno netaknut i pokazivao je račun od 70 dolara za dvije prijavljene torbe na letu 1282 Alaska Airlinesa.

"Preživio je pad s visine od 16.000 stopa (4800 metara)", napisao je Bates. Kad je nazvao Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB), američku agenciju koja istražuje incident, da prijavi pronađeni mobitel, saznao je da je to bio drugi pronađeni mobitel s tog leta, piše The Washington Post.

Kada su nekoliko minuta nakon polijetanja u petak navečer odletjela vrata na zrakoplovu Alaska Airlinesa, na Boeingu 737 Max 9 ostala je zjapiti rupa. Pregršt predmeta isisano je iz aviona koji je bio na 16.000 stopa (4800 metara). iPhone koji je pronašao Bates najvjerojatnije je jedan od takvih predmeta, rekli su medijima iz NTSB-a.

Mobitel "preživio" zbog zakona fizike?

Zrakoplov je prinudno sletio i iako je došlo do velike štete na unutrašnjosti kabine, svi koji su bili u zrakoplovu su preživjeli. Nije poznato je li drugi mobitel, pronađen u dvorištu prema NTSB-u, također bio iPhone. Prema fotografiji koju je Bates objavio, polomljeni kabel punjača još uvijek je bio unutar utičnice za punjenje, što implicira da se telefon punio kada je isisan u incidentu koji se vodi kao nesreća s eksplozivnim smanjenjem tlaka.

iPhone je poznat po mnogim stvarima, ali izdržavanje pada s visine od 16.000 stopa iz zrakoplova nije jedna od njih. Gotovo svatko tko posjeduje pametni telefon imao je iskustvo da se zaslon razbije kad padne na pod. I premda su zasloni pametnih telefona tijekom godina postali puno jači, ovaj je mobitel najvjerojatnije preživio zbog zakona fizike.

"Osnovni odgovor je otpor zraka. iPhone koji pada s neba ne kreće se tako brzo zbog otpora zraka", rekao je Duncan Watts s Instituta za teorijsku astrofiziku na Sveučilištu u Oslu. Svaki objekt koji pada prema Zemlji doći će do točke poznate kao krajnja brzina, u kojoj ga sila gravitacije više ne može ubrzati zbog otpora zraka u atmosferi.

@vee_wins bffr @Alaska Airlines #alaskaair #planemalfunction ♬ Funny - Gold-Tiger

"Ako telefon pada s ekranom okrenutim prema tlu, otpor je prilično velik, ali ako telefon pada okomito, otpor je znatno manji. U realnosti bi se mobitel prilično prevrtao, ali bi zbog vjetra vjerojatno stajao okomito", objasnio je Watts.

Konačna brzina velikog iPhonea sa spuštenim zaslonom, prema Wattsu, bila bi oko 50 km/h. "Što je veći iPhone, manja je terminalna brzina. Maksimum je oko 160 km/h, ali to bi se dogodilo samo ako bi zaslon telefona stajao okomito u odnosu na tlo", objasnio je.

Kada ispustimo telefon s visine struka, on udara o tlo brzinom od oko 16 km/h, dok mobitel ispušten iz aviona vjerojatno razvija brzinu od samo 80 km/h. Watts je istaknuo da bi telefon sigurno bio oštećen da je pao na kamen ili pločnik, ali trava ili lišće na koje je očito pao ublažili su udarac.

"Ako je iPhone pao na travnato područje, onda je definitivno mogao preživjeti pad. Ako je telefon stajao vodoravno, padao bi otprilike brzinom od 50 km/h do zaustavljanja na relativno mekanoj površini, uz mnogo manje sile nego da sam odlučio gaziti po njemu", rekao je Watts.

Apple: Uređaj se može oštetiti ako padne

Prema Appleu, proizvođaču iPhonea, uređaj se može oštetiti ako padne. U Appleovom korisničkom priručniku ne navodi se s koje visine iPhone može preživjeti pad.

"Pažljivo rukujte iPhoneom. Izrađen je od metala, stakla i plastike, a unutra ima osjetljive elektroničke komponente. iPhone ili njegova baterija mogu se oštetiti ako padnu, spale se, probuše, zgnječe ili ako dođu u kontakt s tekućinom", stoji u priručniku.

U videu koji je u nedjelju postavio na TikToku, Bates kaže da je pronašao telefon ispod grma dok je šetao i tražio stvari koje su mogle ispasti iz aviona. Bio je isprva malo skeptičan da je mobitel pripadao putniku Alaska Airlinesa. Nakon što ga je otvorio, pronašao je potvrdu za putovanje letom Alaska Airlinesa i tada je nazvao NTSB.

"I dalje je bio u prilično dobrom stanju. Nije bilo ogrebotina", rekao je Bates. Čini se da ovo nije prvi put da je iPhone preživio pad s neba. U lipnju 2023. korisnik TikToka po imenu Hatton Smith objavio je video u kojem je rekao da je njegov iPhone preživio nakon što mu je izletio iz džepa dok je skakao padobranom s 14.000 stopa. Telefon je pao na travnato i blatnjavo tlo.

Da je iPhone pao na beton, vjerojatno ne bi preživio ni u jednom slučaju. "Kad bi pao na vlažno tlo, bilo bi to kao da je oko sebe imao tri centimetra debeo jastuk. Bilo bi to slično padu na stolicu", rekao je Watts.

Pročitajte više