Kako je nastavak relativno nebitne igre postao jedan od hitova 2024.

Foto: Press

NIJE bio mega-hit, ali prvi Helldivers spadao je u kategoriju klasičnih "twin stick shootera" s razlikom da je po svojoj igrivosti i aktivnom "posuđivanju" od Starship Troopersa bio daleko zanimljiviji od konkurencije. Relativno mala, ali super zabavna i zarazna co-op igra s nešto slabijom pričom. 

Arrowhead Game Studios devet godina kasnije odlučio je promijeniti priču, prebaciti se na pucačinu iz trećeg lica  i još jače naglasiti utjecaj Verhoevenog SF klasika Starship Troopers. Priča je i dalje... postojeća, ali u igri u kojoj ekipno kosite horde izvanzemaljskih insekata, jeste li stvarno toliko zainteresirani za priču. 

No, postoji i bavi se stanovnicima Super Zemlje koji su na udaru izvanzemaljskog neprijatelja s planeta koji su, eto baš "slučajno", bogati resursima koje "promicatelji demokracije" trebaju. A nakon početnih problema sa serverom zbog kojeg su se neki sprdali da je Helldivers 2 "simulator ekrana za učitavanje", ulazite u igru, birate planet koji namjeravate "demokratizirati" i krećete u akciju. 

Svaki igrač dobiva set primarnog i sekundarnog naoružanja, od pištolja do sačmarica, a moguće je koristiti i tzv. Strategems da vam se na bojište dostavi posebno naoružanje, štitovi, turreti ili orbitalni raketni napad. A misije su različite, od patriotskog dizanja zastave, preko eliminacije neprijatelja pa sve do aktivacija naftovoda, spašavanja civila i istraživanja napuštenih stanica. 

Ako volite ekipnu igru, ovo se ne propušta

Skupljate uzorke i medalje kojima unapređujete naoružanja, ali i tzv. Super Credits koje možete kupovati i stvarnim novcem. E sad, prije nego zamračite i zaključite da se radi o još jednom bezobrazluku da igračima uzmu još više novca od onoga što su platili, radi se o valuti kojom ne unapređujete ništa bitno za napredak u igri već kupujete uglavnom oklope i šljemove. Drugim riječima, možete, ali ne morate. Osim toga, u samoj ćete igri dobiti dovoljno super kredita i vjerojatno se nikada nećete naći u situaciji da poželite trošiti stvarni novac da biste kupili ovaj iz igre. 

Skupite ekipu, sletite na planet, pobijete što trebate, uzmete resurse, pojačate sebe i svoje naoružanje i onda ispočetka. To je to. Cijela filozofija igre. 

A ako mislite da bi brzo moglo postati dosadno, sve ovisi o tome koliko ste se ufurali u "demokratizaciju". Objektivno, Arrowhead je odradio fenomenalan posao i svaki spomenuti aspekt igre odrađen je odlično. Od samog napucavanja koje čini većinu igre do mapa prepunih zanimljivog sadržaja. Osim toga, ovo je grafički skok u odnosu na prethodnika, a Helldivers je itekako profitirao od prelaska na treće lice. 

Ipak, ekipni način igre je ono na čemu Helldivers 2 u onom najbitnijem dijelu počiva, a taj aspekt je odrađen besprijekorno. 

Kada se trailer za Helldivers 2 prvi puta pojavio, nisam imao pretjerano velika očekivanja, ali očekivao sam kvalitetan nastavak zabavnog prethodnika. I uvjeren sam da u tome nisam bio usamljen. Drugi Helldivers nadišao je očekivanja mnogih i pretvorio se u jednu od najzanimljivijih igara s početka godine. 

Ako volite ekipno napucavanje, Helldivers 2 se ne propušta. Ovo je suluda, blesava i neopisivo zabavna igra i ako joj date priliku, navući ćete se.

Ocjena: 9/10

Pročitajte više