Kako je serija za koju većina nije ni čula srušila rekord Emmyja i ušla u povijest

Foto: Press

NEOČEKIVANI hit male televizijske mreže Pop TV-a ušao je u povijest nakon ovogodišnje dodjele Emmyja na kojoj je pokupio devet kipića, uključujući nagradu za najbolju komičnu seriju i one za glumu.

Schitt's Creek emitirao se od 2015. godine, a šesta i posljednja sezona završila je prije nekoliko mjeseci, iako će je korisnici Netflixa moći gledati tek sljedeći mjesec.

Posljednja sezona serije o bogatoj obitelji koja je nakon bankrota prisiljena preseliti se u zabačeni grad koji su jednom kupili iz šale pokupila je brojne hvalospjeve kritičara, a sinoć je razvalila konkurenciju na "Oscarima za serije", kako se tepa nagradi Emmy, čiji su organizatori kazali kako je prvi put u povijesti komična serija u istoj godini ovjenčana nagradama u svih sedam kategorija.

Prvi Emmy za ulogu u komičnoj seriji (ima ih četiri ukupno) osvojio je Eugene Levy (gledateljima najpoznatiji po ulozi u Američkoj piti) za ulogu glave obitelji Johnnyja Rosea. Kanadska glumica Catherine O’Hara osvojila je svoj prvi Emmy za sjajnu ulogu njegove supruge Moire Rose.

Kipići za seriju zatim su zaredali, a osvojili su ih Daniel Levy i Annie Murphy za sporedne uloge, ali dobila je nagrade i za scenarij, režiju te najbolju komičnu seriju godine.

"Ovo je bilo najbolje iskustvo u mom životu", kazao je mlađi Levy, Eugeneov sin i u stvarnom životu.

Serija Schitt's Creek počela se emitirati 2015. na CBC-ju i Pop TV-u prije nego što je stekla popularnost nakon što ju je preuzeo Netflix 2017. 

Zanimljivo, nakon četiri sezone serija nije dobila ni jednu nominaciju za Emmy, dok je lani dobila četiri, no ni jedan kipić.

No dominacija serije koju The Guardian hvali za "potpuno normaliziranje LGBTQ odnosa" ostavila je slatko-gorak okus nekim članovima ekipe. Prošli mjesec O'Hara je rekla The Timesu da joj već nedostaje glumiti ekscentričnu divu, prema mnogima jednog od najbolje napisanih likova u komičnim serijama posljednjih godina.

"Moira je puno zanimljivija nego što sam ja", kazala je kanadska glumica.

Pročitajte više