"Kako mijenja oblik?": Misteriozno biće snimljeno na kilometar dubine zbunilo ljude

Screenshot: YouTube

SNIMKA neobičnog morskog stvorenja koje mijenja oblik ponovno je počela kružiti društvenim mrežama nakon što ju je 2013. objavio youtuber CaptainJRD te je prikupila više od pet milijuna pregleda i tisuće komentara zbunjenih gledatelja. 

Video je snimljen daljinski upravljanim vozilom (ROV) na dubini od 1.1 km u Indijskom oceanu, točnije u blizini bušotine pored istočne obale Afrike. 

Video bizarnog stvorenja i dalje zbunjuje ljude i mnogima nije jasno kako biće uspije promijeniti oblik. Nagađa se kako je reakcija stvorenja nastala kao odgovor na potisnike ROV-a, a pri kraju snimke može se vidjeti kako je stvorenje usisano u izlaz iz potisnika. 

Svjetleće stvorenje u dubinama oceana 

"Ovo je razlog zašto nikad ne idem u duboko", napisao je netko u komentarima. 

"Oblik koji je to stvorenje imalo u početku je izgledao kao neki čudan simbol, a način na koji se iz te faze pretvorilo u svjetleće stvorenje s pulsirajućim svjetlima je sulud!!" dodao je drugi. 

Treći je napisao: “Zar nitko ne komentira kako je izgledalo kao disko kugla nakon što se transformiralo? Ovo je nevjerojatno otkriće." 

Jedinstvena vrsta 

Dok su neki nagađali da je riječ o glavonošcu koji izbacuje tintu, mnogi su drugi istaknuli da je vjerojatno riječ o rebrašu Lampocteis i to "vrlo jedinstvenoj vrsti" budući da je crne umjesto uobičajene crvene boje. 

"Možda na ovoj dubini imaju crni pigment jer joj pomaže da se kamuflira u okolini", komentirao je netko. 

Prema Monterey Bay Aquariumu, riječ je o morskom stvorenju ovalnog oblika koje dok pliva proizvodi efekt svjetlucave duge. 

Pročitajte više