Kako psi i mačke pokazuju da nas vole? Ovo je pet neodoljivih znakova

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Elanco

PSI I MAČKE svakodnevno traže načine da pokažu svoju ljubav i privrženost najdražim ljudima. Svaki trenutak zajedničkog vremena, svaki dodir i svaka igra njihovi su načini da kažu "volim te".

Jedno istraživanje pokazalo je da su mačke jednako nježne i privržene vlasnicima kao psi, usprkos raširenim krivim uvjerenjima. Istraživači su promatrali ponašanja 70 mačića i 38 odraslih mačaka i dokazali da mačke imaju vrlo slične stilove privrženosti prema svojim skrbnicima kao i psi, objavljeno je u časopisu Current Biology 2019. godine. 

Do ovog pomalo iznenađujućeg otkrića došlo se tek tada jer je znanost češće i više pažnje posvećivala psima. 

Međutim ljubimci ljubav pokazuju na razne načine. Kada odluče provesti vrijeme u istoj prostoriji s vama, to je aktivna odluka vašeg ljubimca da bude blizu vas, da vas prati i sudjeluje u vašim dnevnim aktivnostima.

Ljubimci reagiraju na različite tonove glasa

Psi i mačke itekako reagiraju na riječi afirmacije. Psi se vesele, mašu repovima i skaču od sreće kada čuju vaš glas ili naredbe. Mačke prepoznaju i odgovaraju na vaš ton glasa, često mijaukanjem ili predenjem, što su najčešći znakovi privrženosti.

Foto: Shutterstock

"Važno je kako se riječi izgovaraju", smatra Marilyn Krieger, američka trenerica mačaka, stručnjakinja za njihovo ponašanje i autorica knjiga o ponašanju mačaka.

"Mačke su vrlo osjetljive i mogu se osjećati sigurno ili ugroženo zbog tona glasa i glasnoće. Sklonije su odgovarati i družiti se sa svojim ljudima kada im se govori nježnim i smirenim glasom", potvrdila je stručnjakinja.

To potvrđuje i jedno istraživanje koje su proveli znanstvenici s tokijskog sveučilišta te ga objavili u njemačkom časopisu Animal Cognition koji izlazi od 1998. godine.

Fizički dodir još je jedan znak da vas vaš ljubimac voli. To nije samo običan kontakt, već nešto što je njima vrlo važno budući da se sa svojom vrstom dodiruju gotovo neprestano, a pogotovo dok spavaju. 

Psi se vole maziti i tražiti maženje, a mačke se najčešće trljaju glavom o svoje drage osobe. Osim toga, mačke ljubav i povjerenje pokazuju laganim treptanjem i predenjem. Tako dijele intimne trenutke koji jačaju vezu vas i vaših ljubimaca.

Kada nam ljubimci pokazuju ljubav, to je njihov način da nam zahvale za svu brigu i ljubav koju im pružamo. Kako bi taj odnos ostao nenarušen, bitno je osigurati njihovu dobrobit i zdravlje na svakom polju, a u proljetno vrijeme to se posebno odnosi na obranu od buha i krpelja koji mogu biti prijenosnici raznih bolesti.

Lijek koji ni mačke neće odbiti

Jedan od efikasnih načina obrane je nova i ukusna tableta AdTab namijenjena psima i mačkama. Razvio ju je Elanco, tvrtka poznata po brojnim linijama proizvoda namijenjenih kućnim ljubimcima. 

Ova novost na tržištu psima nudi mjesec dana zaštite od buha i krpelja s tabletom za žvakanje s okusom mesa. Prilagođena je psima različitih tjelesnih težina. AdTab mogu uzimati psi od 8 tjedana starosti i težine 1.3 kg naviše. Primjenjuje se jednom mjesečno uz obrok. Efikasnost se ne smanjuje pranjem i maženjem ljubimaca. 

Posebna pažnja pridana je odabiru okusa tablete AdTab za mačke, koja također pruža mjesečnu zaštitu. Tako ova tableta za mačke dolazi s okusom vanilije koji neće odbiti. 

Za mačke je dostupna u dvije doze, ovisno o njihovoj težini. AdTab mogu uzimati mačke od 8 tjedana starosti i 0.5 kg težine pa naviše te se primjenjuje s hranom ili nakon obroka. Kao i kod pasa, slobodno možete čistiti ili kupati svoju mačku bez bojazni da će terapija oslabjeti.  

Buhe i krpelji ugibaju za nekoliko sati

Kad mačka ili pas uzmu AdTab tabletu s jelom, njeno djelovanje ubija nametnike u roku od nekoliko sati. Buhe koje se već nalaze na psu prije primjene proizvoda ugibaju u roku od 6 sati. Nove buhe ugibaju u roku od 4 sata od pričvršćivanja na psa tijekom cijelog mjeseca. To je prije nego što uspiju poleći svoja jajašca.  

Krpelji (I. ricinus) koji se već nalaze na psu prije primjene proizvoda ugibaju u roku od 8 sati od pričvršćivanja na psa, dok novi krpelji ugibaju u roku od 48 sati od pričvršćivanja na psa tijekom cijelog mjeseca.

Kod mačaka buhe koje se već nalaze na tijelu prije primjene proizvoda ugibaju u roku od 8 sati. Nove buhe ugibaju u roku od 12 sati od pričvršćivanja na mačku tijekom cijelog mjeseca. AdTab tako osigurava da buhe ne uspiju poleći jajašca.

Krpelji koji se već nalaze na mački prije primjene proizvoda ugibaju u roku od 18 sati, a novi u roku od 24 sata od pričvršćivanja na mačku tijekom cijelog mjeseca.

Tablete su dostupne u veterinarskim ljekarnama i putem interneta bez recepta, što ih čini lako dostupnim.

Foto: Shutterstock

Ne bojte se darova – to je ultimativni znak ljubavi

Ako im podarite zdravlje i ljubav, ljubimci će sasvim sigurno uzvratiti. Psi čuvaju dom i prate vas kako bi vas zaštitili i pokazali privrženost, dok mačke, prateći vas po kući, pokazuju da žele biti dio vašeg svijeta. Oni čine te male usluge kako bi pokazali da brinu za vas.

Još jedan čest znak ljubavi je darivanje. Psi donose igračke ili štapove kao poklone, dok mačke mogu donijeti sve, od igračaka do lovine, dijeleći ih s vama kao s članom svoje obitelji. To je njihov način da pokažu da ste im važni.

Zanimljivo, mačke koje se često pogrešno smatraju hladnima zapravo vrlo jasno pokazuju svoju ljubav. One će trljati svoje tijelo o vaše noge, predati vam se tijekom zajedničkih trenutaka odmora ili vam čak "pokloniti" svoj ulov. Psi, s druge strane, pokazuju neobuzdano oduševljenje pri vašem povratku kući, donoseći svoje igračke kao znakove privrženosti.

Ova mala, ali značajna djela ljubavi čine vaš odnos s ljubimcima bogatijim i dubljim. Zato, kada primijetite ove znakove, budite sigurni da vas četveronožni prijatelj doista cijeni i voli, pružajući vam bezuvjetnu ljubav koja obogaćuje život.

Ako vas zanima još detalja iz svijeta šetnje i kako se pobrinuti za vašeg ljubimca, posjetite Indexov specijal Zdrava šapa koji je napravio u suradnji s Elancom. 

Prije primjene pažljivo pročitajte uputu o VMP! O rizicima i nuspojavama posavjetujete se s veterinarom.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Elanco u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više