Kako se pravilno zaštititi od koronavirusa na svom radnom mjestu?

Foto: 123rf

MOŽDA provodite više vremena na poslu nego kod kuće, ali kada ste posljednji put očistili svoje radno mjesto?

Uredi pružaju stotine mikroskopskih skloništa za viruse i bakterije: šupljine u vašoj tipkovnici, gumbovi u dizalu, zajednički hladnjaci, piše CNN.

Iako se koronavirus prenosi, prije svega, između ljudi, dodirivanje zaraženih površina, također može prenijeti virus.

Tako su ovih dana brojna vladina tijela koja se bave zdravljem i prevencijom zaraznih bolesti u SAD-u izdali više uputa kako pravilno držati svoje radno mjesto čistim.

Brišite vlažnim maramicama svoju radnu površinu

Prije nego što počnete sa svojom smjenom, koristitie higijenske kako biste dezinficirali svoj radni stol, tipkovnicu, miš za računalo, telefon i sve druge predmete i površine koje vi ili vaše kolege dosta koristite.

Budite sigurni da ispravno dezinficirate sve. Kako bi to funkcioniralo, površina koju ste dezinficirali mora ostati mokra neko vrijeme, obično između tri i pet minuta i to će zahtijevati dosta vlažnih maramica.

Često perite ruke

Budite spremni na to da često odlazite oprati ruke. Trebali biste prati svoje ruke nakon jela, dodirivanje brava na vratima ili nakon što ispušete nos, kao i tijekom mnogih drugih radnji. Kad god možete, perite svoje ruke primjereno.

Kada vam sapun nije dostupan, dezinficirajte ruke

Ako ne možete napustiti sastanak kako biste sapunom oprali ruke, sredstva za dezinfekciju ruku dobra su zamjena. Uvijek je najbolje oprati ruke sapunom i vodom nakon što nekoliko puta iskoristite sredstvo za dezinfekciju jer gelovi neće očistiti vaše ruke tako dobro kao kada ih operete.

Izbjegavajte rukovanje

Koronavirus se, prije svega, prenosi između ljudi i zato izbjegavajte bespotrebne fizičke kontakte. Izbjegavanje rukovanja sada nije obilježje loših manira, već je i preporučljivo. Umjesto toga pozdravljajte se mahanjem ili drugim, prijateljskim, pokretima u znak pozdrava.

Čistite svoje mobilne telefone

Čemu sve dezinficiranje i pranje ruku ako vam je mobilni telefon prljav? Sigurno je koristiti vlažnu, nasapunanu krpu od mikrofibre kako biste očistili svoj ekran i poleđinu iPhonea i Androida (iako su iz Applea ovaj tjedan rekli da se vlažne maramice, također, mogu koristiti za dezinfekciju iPhonea). Samo pazite da voda ne uđe u neki od otvora.

Ipak, ako želite ubiti što više mikroba, imajte na umu razliku između dezinfekcije i čišćenja. Čišćenjem otklanjate viruse i bakterije samo s površine, a dezinfekcijom ih uništavate.

Razlika između čišćenja, dezinfekcije i saniranja

Čišćenjem uklanjate mikrobe i prljavštinu s površine. Kako biste očistili određenu površinu, možete koristiti sapun i vodu. Ovime ne ubijate uvijek mikrobe, ali otklanjanjem dolazi do njihovog smanjenog broja. Preporučuje se i da ih najprije površinski očistite, prije nego što izvršite dezinfekciju.

Dezinfekcija ubija mikrobe na površini. Sredstva za dezinfekciju jača su od sapuna, ali ne moraju nužno očistiti vidljivo prljave površine ili ukloniti mikrobe. Ubijanjem mikroba smanjujete rizik od zaraze. Kako biste pravilno dezinficirali, sredstva za dezinfekciju moraju stajati na površini određeno vrijeme, obično tri do pet minuta.

Pročitajte više