Kako se studiralo nekad, a kako sad? Suočili smo boomericu i studenta generacije Z

Video/Screenshot: Index

KAKO je izgledalo studiranje nekad, a kako izgleda sad?

Suočili smo pripadnike dviju generacija - boomericu (generacija rođena između 1946. i 1964. godine) i Gen Z-ovca (generacija rođena između 1997. i 2012. godine) te provjerili koliko se razlikuju njihova iskustva s fakulteta. Boomere je predstavljala izv. prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica, dok je generaciju Z predstavljao student Kineziološkog fakulteta Filip Ptiček.

"Mi smo sami puno više radili bilješke i skripte da bismo mogli pripremiti ispit. Čak su i neki nastavnici koristili te skripte za izradu priručnika i udžbenika", prisjetila se Romana koja je diplomirala 1988. godine na Fakultetu za fizičku kulturu.

"Mi smo navikli da je sve nekako elektronski pa nismo ni svjesni te razlike u usporedbi s prijašnjim generacijama. Nama je sve dostupno preko interneta, a skripte su u elektroničkom obliku", zaključio je Filip čije se studiranje od Romaninog razlikuje i po tome što on uopće nema indeks, dok Romana svoj čuva i dan danas.

"Kad sam se vratio s upisa s fakulteta, onda su me moji pitali 'Nisi dobio indeks? Kakav je to fakultet bez indeksa, jesi li ga uopće upisao?" prisjetio se Filip uz smijeh.

Sličnost - studentski poslovi

Ono gdje su pronašli sličnost su - studentski poslovi.

"U današnje vrijeme svi studentski poslovi nude veliku dozu fleksibilnosti pa se može raditi samo određen broj sati tjedno ili na pola radnog vremena... Postoji velik izbor studentskih poslova", objasnio je Filip.

Romana se prisjetila da je i ona radila kao studentica. "Ja sam radila u gimnastičkom klubu, ali prihvaćali smo poslove i preko Studentskog centra. To su uglavnom bili poslovi čišćenja", rekla je.

Filip je Romani otkrio i koliko je studentima danas lakše upravljati svojim financijama nego što je studentima bilo nekad.

"Danas je super što se može otvoriti račun u OTP banci d.d. za samo 15 minuta, sve ide online putem i nema nikakve naknade. U sklopu paketa e-indeks OTP banka d.d. nudi besplatno otvaranje tekućeg računa, žiro-računa... Prepaid kartice se mogu otvoriti, a bez naknade se dobije i internet bankarstvo", opisao je svoje iskustvo.

"Meni to savršeno izgleda, iz ovog sad kuta. Nama je to u ono vrijeme bilo nedostupno", zaključila je Romana.

Kakve su još razlike ustanovili Romana i Filip pogledajte u našem videu.

Sadržaj donosi Index u suradnji s OTP bankom d.d. te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više