Kako su 1983. na plaži kod Omiša vodili borbu s njemačkim nudistima?

Foto: Shutterstock

Nakon što se Naturističko-nudistička federacija Katalonije pobunila protiv navale obučenih kupača na nudističkim plažama, prisjetili smo se slične situacije na ovim prostorima prije 40 godina. U suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst iz 1983., o njemačkim nudistima i ograničenjima s kojima su se susreli na plaži Ruskamen.

Kolovoz 1983.: Raj se prostire na obali nestvarno plavog mora, u nestvarno zelenoj i bujnoj šumi, nedaleko od Omiša, a prema Makarskoj. Iako nitko živ nikada nije bio u raju, mnogi su se kleli u oca i majku da je raj upravo taj Ruskamen.

Eva i Adam godinama su šetali kao od majke rođeni, s prijezirom odbacujući čak i poznati listić na kritičnoj točki. Govorili su njemački i stizali u "paketu" kako i priliči modernim turistima. Spakirala ih je OBÖNA Reisen iz Bad Nauheima, a umjesto naznake "lako lomljivo" ili "lako kvarljivo" pisalo je samo: goli!

Unosni paketi iz Njemačke počeli su stizati prije sedam godina, do tada je Ruskamen samo životario. Najplodnije godine bile su 1978., 1979. i 1980. Gužva snova! Uz Marinu Lučicu u Primoštenu i Punta Skalu, to je bilo jedino nudističko naselje u srednjoj Dalmaciji između Istre i Dubrovnika.

Propadanje je počelo onog trenutka kada se svijet počeo skidati gdje god mu padne na pamet, a pogotovo Nijemci. Urođeni smisao za štednju nije im dopustio da potroše 15 do 20 maraka više, kad je 200 m dalje plaža na kojoj je svlačenje besplatno.

Bog, u ovom slučaju OBÖNA Reisen, u veljači je udario rukom po stolu i uzviknuo: "Ne može više ovako! Viša cijena od 40 maraka za Zapadnog Nijemca je visoka, previsoka. S njom ne možemo jamčiti nekadašnju navalu."

Lijevo tekstil, desno FKK

Zmija koja će, vidjet ćemo, svima zagorčati ljetnu sezonu pojavila se maskirana u besparicu. Nijemci ne mogu platiti, ali ni rajsko naselje Ruskamen ne može biti prazno usred ekonomske stabilizacije. Što sada? Pa, zna se: daj vidi s našim čovjekom.

"Svjesno smo ciljali na domaće goste i oni su nas 'izvukli'", kaže Ante Juričić, direktor hotela Ruskamen, koji pripada moćnoj splitskoj Dalmi export-import, OOUR Hoteli Omiš. "Ponudili smo agencijama, od toga 50 posto Beogradu, cijenu od 1000 dinara za super kvalitetu. Oni koji već sada rezerviraju za iduću godinu dobit će 10% popusta."

Jabuka koju je zmija donijela nije bila okrugla i rumena, nego četvrtasta i, zamislite, drvena, s otrovnom strelicom na kojoj je pisalo: lijevo tekstil, desno FKK. Oni koji su našeg čovjeka pozvali na ljetovanje mudro su procijenili da je za ljubav prema odmoru spreman odreći se svega osim - gaća.

Drugo je kada ih on sam odluči skinuti. Ravnatelj Juričić kaže da se to obično događa treći dan. Treći dan svi idu u FKK, makar samo da zavire. Nijemcima, pak, karakter ne dopušta da se tek tako odreknu onoga u čemu su godinama isključivo uživali. A oni su uživali na onom dijelu plaže gdje sad piše "tekstil", pa da vidimo tko će nas odatle potjerati. I tako, među propisno odjevenim Kraljevčanima, Kragujevčanima, Zeničanima i Novosađanima - goli Nijemci.

Rijetki se pridržavaju uputa

Tabla razdora vrijedi samo za plažu, no rijetki se striktno pridržavaju uputa. Na svim ostalim točkama - miješano meso na žaru kolovoškog sunca. Pod tušem, dvije dame: jedna u kostimu Eve, druga u kostimu Astiba. Oko bazena, gdje je restoran, isto: tko gol, tko obučen.

"Alles klar?" pristojno viče direktorica svima dok lagano obilazimo hotel, paviljone, bungalove, bazen, konobu, zalogajnicu, restoran i doista predivnu "fifty-fifty" plažu, sve ono što zapravo čini taj Ruskamen. Za iduću sezonu obećavaju brod za dnevne izlete i noćne šetnje do konobe, zatim izletnički restoran u čarobnoj uvali Vrulja, ribolov i ribarske fešte.

Međutim, to ne može umiriti Nijemca. Jedan se golać isprsio pred Jozom Kovačićem, šefom recepcije, i zagrmio: "Ovo je prevara, prevara! Doveli ste vaše koji se ne znaju ponašati. Bulje u nas! Glasni su!" Htio bi biti strog, ali je stvarno jako smiješan, tako gol i (nervozno) napet! Jozo, međutim, smatra da je stvar daleko od smiješne:

"Ploča s oznakom 'tekstil' koštat će nas 30.000 maraka! Jer u prospektu stoji da smo mi FKK, a ovo što piše u prospektu za njih je amen. Na početku sezone imali smo osam gostiju iz Njemačke koji su odlučno zahtijevali glazbu, zabavu i konobu do zore. A kako  nam se to isplati za osam ljudi? Čim dođu doma, tužit će nas sudu i dobiti odštetu za 'upropašteni odmor'. Zbog tog tragičnog početka pozvali smo naše. Sada ne mogu hodati plažom zbog prosvjeda."

Što je u duhu nudizma?

Što je u duhu nudizma? Prije svega, pravi nudist ostaje ravnodušan na sve seksualne i ekshibicionističke izazove. Naravno, mnogi ne vjeruju u tu priču pa spominju "nezdravo potiskivanje zdravog instinkta". S vremenom se pitanje prilično zakompliciralo: toples, totalna golotinja, goli muškarac, genitalije na otvorenom prostoru na plaži i među galebovima – što od svega toga je za gledanje, a što za gađenje?

O ovoj temi govorili su zakleti naturisti, sociolozi, psiholozi, laici, turistički bossovi, čuvari javnog reda, razvratnici i sramežljivci. Čulo se sve i svašta. Gola žena ne smeta, gol muškarac itekako. Nudizam treba dozvoliti samo do tridesete. Potpuna golotinja je čista ludost.

Ma, koje oslobođenje i od čega? Goli muškarac je ekshibicionist; žena bi se prethodno morala pogledati u ogledalo. Neka se skidaju tamo gdje ih nitko ne vidi, ali skidanje kostima u javnosti isto je kao skidanje donjeg rublja pred kolegama u uredu.

U nekim zemljama se kažnjava sve što narušava uobičajeni osjećaj srama, pa ako netko paradira gol u pozama seoskog švalera - po džepu, ili u zatvor! Goli muškarci među mirnim obiteljima s djecom, što vam je?

Rođeni kao kulturno-ideološka avangarda u "rezervatima" Azurne obale, Jugoslavije, Španjolske i Kariba, nudisti su se od početka zalagali za prava tijela, koja na odmoru postaju način života i cjelodnevni trening za odbacivanje formalnosti, predrasude i laži.

Samo za "nudiste u minutu do 12" skidanje donjeg rublja znači i osvajanje određenog statusa (po sistemu: sad je tako šik); oni pravi ne skrivaju da su zdravstveni freakovi pa se nazivaju naturistima. A higijena?

Dermatolozi tvrde da sunce ne djeluje blagotvorno na grudi. Tanka, meka i elastična koža prekriva žlijezdu u kojoj se lako javljaju degenerativni procesi, a ultraljubičaste zrake ih ubrzavaju. Zatim tu su klice, protozoe i gljivice koje su posvuda i ulaze kroz svaki otvor. Čovjek ima i svoje žlijezde koje mora čuvati: izlaganje suncu negativno utječe na spermatogenezu. Dakle, repromaterijal je ugrožen!

To je za "zeitung"

To, međutim, ne mijenja opće mišljenje da je golo sunčanje izrazito zdravo. Crnokosa ljepotica u bikiniju sjedi na stijeni u moru, koja ne pripada ovom ili onom dijelu plaže.

"Šinjorina, morate se svući!", "okrutno" će Jozo, ali žena nije marila. Zašto bi se skinula, kad je na svakom koraku jasno da može ovo i ono. Konobari oko bazena samo trepću od toplih i hladnih šokova. Srećom, ne poslužuju juhu pa im ruka može zadrhtati bez težih posljedica za “turizam bez rublja”.

Onakvi smo kakvima nas drugi vide, rekao je jedan filozof. Na sreću, čak ni filozofi ne moraju uvijek biti u pravu. Jer da smo ono što njemački nudisti misle da jesmo, kompleks krivnje bi nas ubio. Za početak, vrući smo. Znali smo to. Tada smo "nepredvidivi, preglasni i skloni bacanju stvari", a možemo "preplašiti" i neke sitnice koje su godinama nemarno ostavljali na plaži.

Po nama, Nijemci ne znaju uživati ​​u životu, već se stalno broje. Majstori pronaći najjeftinije ljetovanje, pa da se poslije još žale na odštetu. Skidaju se bez stida i srama, a znaju i najprimitivniji narodi pokriti "ta mjesta" krpom, futrolom ili nečim trećim. Istodobno su agresivni prema svima koji im remete mir.

Zato je sada s nama Ivanko Perković, predstavnik OBÖNA Reisen, pod čijom zaštitom snimamo i slikamo: "To je za 'zeitung'", dodaje flegmatično. "To je za prospekt!", smiruje kolerične bolesnike. Ne žale se na prospekt. Ne izađe li, a obećano im je, tražit će novac sudskim putem!

Napisala: Višnja Marjanović (Ilustrovana, 1983.)

Pročitajte više