Kako su dvije generacije pionira u Srbiji ostale bez knjižica zakletve - zbog Hrvata

Foto: Press

NA DANAŠNJI dan, 29. studenoga, u bivšoj se Jugoslaviji obilježavao Dan Republike.

U suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst iz 1985. godine o izmjeni pionirske zakletve i problemu s pionirskim knjižicama, koji je tada bio ozbiljna tema u Jugoslaviji. Srbi su se tada žalili da je pionirska zakletva promijenjena na zahtjev Hrvatske i bunili se jer je iz nje izbačen dio o partizanima.

Veljača 1985.: "Danas kada postajem pionir dajem časnu pionirsku riječ da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije i biti vjeran, iskren drug koji drži datu riječ, da ću slijediti put najboljih pionira, cijeniti slavno djelo partizana i napredne ljude svijeta koji žele slobodu i mir, da ću voljeti svoju domovinu samoupravnu socijalističku Jugoslaviju i njene bratske narode i narodnosti i graditi novi život pun radosti i sreće."

Polažući ovu zakletvu, generacije i generacije poslijeratnih mališana primane su u pionire. Unazad dvije godine nekome se učinilo da je zakletva preopširna i da je treba skratiti. Izbačen je dio koji govori o poštovanju roditelja i starijih, slavnog djela partizana te još ponešto.

Radivoje Gojković, sekretar Saveza za socijalističko obrazovanje i zaštitu djece Srbije, tvrdi da je o tekstu nove zakletve pune tri godine vođena javna rasprava u koju se svatko mogao uključiti, ali na kraju ipak kazuje pravu istinu:

"Mi smo imali ideju da se raspiše javni natječaj, ali to nije prihvaćeno. Prihvaćen je tekst koji je dat iz Hrvatske i mi smo se s tim morali složiti."

"Bilo bi ludo baciti 500.000 knjižica"

Po riječima Desanke Bojić, nastavnice razredne nastave i sekretarke Savjeta pionira Osnovne škole Karađorđe, nova zakletva je i osnovni razlog što su već dvije generacije pionira ostale bez pionirskih knjižica: "Zamislite, već više od godinu dana oni ne uspijevaju tiskati nove knjižice s tekstom skraćene zakletve. Takva nemarnost je za svaku osudu."

Gojković tvrdi da su oni svim školama poslali novi tekst svečane zakletve s objašnjenjem da i dalje mogu koristiti stare knjižice: "Bilo bi ludo baciti 500.000 knjižica samo zato što se izmijenio tekst. To nije opravdano financijski."

Sada djeca polažu znatno koncizniju zakletvu: "Danas kada postajem pionir dajem časnu pionirsku riječ da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug, da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio Tito, da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir."

Većina onih koji su nedavno postali pioniri zna novu zakletvu napamet. Međutim, razumiju li je i što njima uopće znači to što su postali pioniri?

Tekst: Gordana Popović (Intervju, 1985.)

Pročitajte više