Kakvi pehisti: Napustili su svoje bendove netom prije nego što su postali slavni

Foto: Profimedia

ZAMISLITE da svirate u bendu sa svojim prijateljima i zabavljate se, ali nakon nekog vremena pomislite u sebi: "Vodi li ovo ikamo? Trebam li se vratiti u školu, naučiti zanat?" I odlučite krenuti dalje i odrasti. Godinu dana kasnije vaši prijatelji nastupaju na stadionima dok vi kod kuće plačete.

Još gore, što ako ste izbačeni iz tog benda? To je slučaj s nekima od ovih glazbenika koji su ili otišli ili su izbačeni iz benda neposredno prije nego što je njihov bend postao poznat. Taj fenomen je poznat i kao "Pete Best-ing" po prvom bubnjaru The Beatlesa, koji je izbačen iz benda samo nekoliko mjeseci prije nego što se bend proslavio, piše Paste.

Scott Raynor - Blink-182

Teško je zamisliti bilo koga drugog osim Travisa Barkera na bubnjevima u Blink-182, ali na njihova prva dva albuma palice je držao Scott Raynor. Raynor je puno pio, a prije nego što je bend ušao u studio kako bi snimio album Enema of the State, koji će kasnije imati peterostruku platinastu nakladu, Mark Hoppus i Tom Delonge nogirali su ga iz benda.

Raynor je rekao da su mu rekli da mora ići na odvikavanje, na što je on pristao, ali da su ga odlučili izbaciti i prije nego što je otišao. Postoje i tvrdnje da je Raynor otišao jer se nije mogao zamisliti u punk bendu kao 30-godišnjak, ali Hoppus i Delonge uvijek su krivili piće, a mnogi obožavatelji vjeruju da je to ono o čemu govori pjesma Man Overboard. Blink je tada zamolio bubnjara Aquabatsa Travisa Barkera da se pridruži bendu.

Nick Thomas i Chris Salih - Twenty One Pilots

Twenty One Pilots poznat je kao dvočlani bend, no nekad su imali basista i potpuno drugog bubnjara. Tyler Joseph izvorno je osnovao bend s basistom Nickom Thomasom i bubnjarom Chrisom Salihom. Nakon što je to napravio i izgradio snažnu lokalnu publiku Chris je napustio bend zbog financijskih poteškoća. 

Njegov auto je trebalo popraviti, imao je studentske zajmove i tata mu je rekao da je vrijeme da se zaposli za stalno. Mjesec dana kasnije Nick Thomas također je napustio bend kako bi se usredotočio na školu. Chris je povezao Tylera s bubnjarom Joshom Dunom, a godinu dana kasnije potpisali su za Fueled by Ramen. 

I onda je sve eksplodiralo. Osvojili su Grammy sa svojim albumima koji su se prodali u platinastoj nakladi i napravili stvarno popularnu pjesmu za vrlo nepopularan film. Salih i Thomas ostali su bliski s bendom i bili uključeni u produkciju.

John Kiffmeyer - Green Day

Godine 1990. Green Day je upravo bio završio svoju prvu turneju kada je bubnjar John Kiffmeyer odlučio napustiti bend i krenuti na koledž. No zapravo nije rekao bendu da odlazi, a Billie Joe je to doznao preko zajedničkog prijatelja. Kiffmeyer je pokušao i dalje svirati u bendu kada bi bio kod kuće na odmoru od fakulteta, ali to, naravno, nije funkcioniralo za dugoročne planove Green Daya. 

Kiffmeyer je pomogao producirati album Kerplunk iz 1991., a dvije godine kasnije bend je potpisao ugovor s Reprise Recordsom i izdao Dookie, koji je prodan u 10 milijuna primjeraka. No čini se da nema ljutnje ni na jednoj strani jer su se ponovno okupili 2015. prije ulaska Green Daya u Rock and Roll Hall of Fame.

Jason Everman - Nirvana i Soundgarden

Jason Everman zapravo je otpušten iz dva kultna grunge benda prije nego što su eksplodirali. Počeo je svirati gitaru u Nirvani 1989., čak se nalazi i na naslovnici njihovog debitantskog albuma Bleach, ali nije svirao ni na jednoj pjesmi. Cobain je rekao da je razlog zbog kojeg je zaslužan za album to što je platio snimanje, ali nakon njihove prve turneje Everman je otpušten jer je bio "neraspoloženi metalac". 

Zatim je nastavio svirati bas u Soundgardenu, ali je nakon jedne turneje izbačen iz benda, navodno iz istog razloga. Godinu dana kasnije Soundgarden je objavio iznimno uspješan album Badmotofinger. Ipak, Everman je postigao uspjeh na druge načine. Pridružio se vojsci, služeći u Iraku i Afganistanu kao zelena beretka, a 2017. je osnovao novi bend s drugim vojnim veteranima pod nazivom Silence and Night.

Jason Cropper - Weezer

Tijekom snimanja Blue albuma Weezerov originalni gitarist Jason Cropper doznao je da mu je djevojka trudna. Vijest je očito jako utjecala na njega i počela remetiti proces snimanja, zbog čega se počeo čudno ponašati, što je pojačalo ionako rastuću napetost između njega i basista Matta Sharpa. 

Ostali članovi Weezera bili su vrlo zabrinuti da se Cropper neće moći posvetiti bendu te su mislili da bi njegove obiteljske obaveze mogle biti smetnja. Frontmen Rivers Cuomo imao je striktno pravilo "bez djevojaka u studiju", a kada se Cropperova djevojka nenajavljeno pojavila u njihovom studiju u New Yorku, to je bila kap koja je prelila čašu.

Cropper je dobio otkaz i bijesni Cuomo ponovno je snimio sve Cropperove dionice u jednom potezu. Album je te godine prodan u 3 milijuna primjeraka, a Cropper je ipak dobio priznanje za pisanje uvoda za pjesmu My Name is Jonas.

Matt Pelisier - My Chemical Romance

My Chemical Romance osnovali su Gerard Way i bubnjar Matt Pelisier. Pelisier je svirao na prvom albumu I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love, ali prema Louderu, producent benda i izdavačka kuća smatrali su da je Mattovo bubnjanje "jebeno užasno". 

Way se ipak nije želio riješiti Pellesiera pa su nastavili snimati Three Cheers for Sweet Revenge, ali očito bubnjanje nije postalo bolje. Pellesier je otpušten mjesec dana nakon objavljivanja albuma, koji je postao višestruko platinasti. Postoje glasine da je Pellesier također dobio otkaz jer je zapalio njihov kombi za turneju, ali nedovoljno dobro sviranje čini se uvjerljivijim. 

Jack Irons - Red Hot Chili Peppers

Bubnjar Jack Irons zapravo je dva puta napustio Red Hot Chili Peppers. Godine 1983. Irons je napustio Pepperse kako bi se usredotočio na svoj drugi bend What Is This?, u kojem je također bio još jedan suosnivač RHCP-a Hilel Slovack. I Irons i Slovak vratili su se u Pepperse nekoliko godina kasnije, ali 1988. Slovak je tragično umro od predoziranja heroinom. 

Shrvan gubitkom prijatelja, Irons nije mogao nastaviti s grupom i godinu dana kasnije RHCP izdali su svoj prvi od mnogih komercijalno uspješnih albuma. Irons je nastavio svirati bubnjeve u Pearl Jamu, ali je napustio i tu grupu zbog napornog rasporeda turneja. 2012. Irons je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame kao član Red Hot Chili Peppersa i pridružio im se na pozornici prvi put nakon 24 godine.

Jesse Tabish - The All-American Rejects

Ovo je definitivno najčudnija priča. All-American Rejects osnovali su Tyson Ritter, Nick Wheeler i Jesse Tabish 1999. godine, a 2001. Wheelerova sestra napala je vlastitog supruga nakon što je imala aferu s mnogo mlađim muškarcem. Događaj je snažno potresao gitarista Jesseja Tabisha, koji je rekao da se ne može samo tako vratiti pjevanju bezbrižnih pjesama o djevojkama u srednjoj školi. 

Napustio je grupu i manje od godinu dana kasnije All-American Rejects su potpisali ugovor s DreamWorksom i objavili hit Swing, Swing. Bend je postigao nevjerojatan uspjeh postavši jedan od najpoznatijih bendova emo i pop-punk scene 2000-ih. Tabish je s vremenom osnovao folklornu skupinu Other Lives, koja je aktivna i danas.

Josh "Gnar" Brainard - Slipknot

Gitarist Slipknota Josh "Gnar" Brainard bio je originalni član benda koji se pojavio na njihovoj debi ploči Mate Feed Kill Repeat, a također je snimio većinu gitara na istoimenom albumu benda, objavljenom za Roadrunner Records. Taj je album bio stilska promjena za bend s manje eksperimentalnih dionica i gitarskih solaža, a više klasičnog Slipknot zvuka kakav sada poznajemo. 

Album je bio pri kraju prije nego što je bend uzeo božićnu pauzu, a baš u to vrijeme Brainard je odlučio napustiti bend. Navodno nije bio zadovoljan nekim odlukama, ali prema bubnjaru Joeyju Jordisonu, Brainard je bio usamljen i nije želio biti daleko od svoje obitelji. 

Tako je Jim Root doveden da zamijeni Brainarda i snimi još dvije pjesme za album, koji je kasnije postao prvi platinasti album benda i ploča koja je Slipknot pretvorila u svjetski poznato ime.

Mitch Guindon - Nickelback

Većina Nickelbackovih najpoznatijih albuma uključuje Ryana Vikedala ili Daniela Adaira na bubnjevima, ali neposredno prije nego što su potpisali svoj prvi ugovor s izdavačkom kućom RoadRunner Records, Mitch Guindon je bio bubnjar benda. 

Dugo se šuškalo da je Guindon jednostavno napustio bend kako bi otišao raditi u automobilsku tvrtku, ali Kroeger i ostatak benda otkrili su da je u pitanju zapravo bio dermatološki problem. U intervjuu za Loudwire Kroeger je rekao da Guindonova koža nije mogla podnijeti hladno vrijeme i da su smatrali da bi bilo najbolje za njegovo zdravlje da napusti bend. 

"Nije mogao putovati. Bio je alergičan na hladan zrak. Došli smo usred Kanade zimi, bilo je pakleno hladno, a koža mu se počela skidati s tijela", objasnio je Kroeger.

Pročitajte više