Kakvu budućnost sanjaju djeca u sustavu socijalne skrbi? Odgovori su nas ganuli

Foto: Index Video

KAKO zamišljate svoju budućnost?

Na ovo bi se pitanje svatko od nas zamislio prije odgovora, no djeca u SOS Dječjem selu Lekenik koje smo nedavno posjetili za nas su imala spremne odgovore. 

"Voljela bih imati lampice, veliki krevet i veliki ormar", spremno je odgovorila jedna djevojčica, a na nju se brzo nadovezao i dječak koji već zna i gdje želi živjeti: "Kad odrastem, živjet ću u Dubaiju. U kući ću živjeti ja, moja prijateljica, pas i mačka."

O svojoj budućnosti djeca iz SOS Dječjeg sela Lekenik, baš kao i sva druga djeca, često razmišljaju i maštaju. Gdje će živjeti, s kim, što žele biti kad odrastu - samo su neka od pitanja koja smo im postavili, a na koja su nam spremno odgovarali i pritom crtali svoju budućnost.

Među planovima i željama našle su se svakodnevne aktivnosti poput šetanja psa i obilaska trgovina, ali i ozbiljnih financijskih planova kako ''neće bez veze trošiti novce''. 

Djeca iz SOS Dječjeg sela Lekenik podijelila su s nama svoje snove, a neki su nas baš ganuli. Što sanjaju i čemu se nadaju, pogledajte u videu. 

Osim što aktivno razmišljaju o svojoj budućnosti, ova djeca uživaju i u sadašnjosti zahvaljujući djelatnicima SOS Dječjeg sela Lekenik koji im svakodnevno nastoje osigurati sve što je potrebno za njihov razvoj, i fizički i emocionalni. Među njima je i Dina Koren, voditeljica stručnog tima za razvoj djece, socijalni pedagog i dječji psihoterapeut u SOS Dječjem selu Lekenik koja nam otkriva kako izgleda svakodnevni život ove djece.

"SOS Dječje selo Lekenik je u biti alternativni oblik skrbi obiteljskog tipa. Ono što je bitno naglasiti je da svakodnevni život djece izgleda tako da je u skladu s njihovim razvojnim potrebama. Postoji organizacija škole, vrtića, tretmanskih aktivnosti koje su potrebne djeci te postoji i Društveni centar u SOS Dječjem selu Lekenik koji nudi aktivnosti za djecu da bi dan mogli provesti u skladu s onim što je njima potrebno.''

Naša nam sugovornica govori i kako aktivno prate djecu na putu do ostvarenja snova, sve do osamostaljenja u vidu zaposlenja ili upisa na fakultet. 

''Djeca po izlasku iz SOS Dječjeg sela Lekenik, kad napune 14 godina, odlaze u SOS zajednice mladih. Nakon toga prolaze i mogu pristati na program pripreme za izlazak iz skrbi i program polusamostalnog života i nakon toga program praćenja, što znači da djeca koja izađu iz SOS Dječjeg sela Lekenik su kontinuirano u sustavu praćenja i imaju podršku sve do osamostaljenja u vidu zaposlenja ili upisa na fakultet'', objašnjava. 

Kako im možemo pomoći?

Zanimalo nas je i kako svi zajedno možemo pomoći ovoj djeci da ostvare svoje želje i snove. 

''Ono što bi nama značilo je da obični građani, ako je moguće, nekako otvore vrata prilici za zapošljavanje djece koja izlaze iz sustava socijalne skrbi ili ako postoji altruistična motivacija za doniranjem, sudjelovanjem i volontiranjem, a vjeruju da će to doprinijeti rastu i razvoju djece koja su u sustavu socijalne skrbi, to i naprave'', govori nam Dina Koren.

Više informacija o tome kako im možete pomoći, potražite ovdje


Na pomoć SOS Dječjem selu i dječjim domovima diljem Hrvatske odlučio se i PPD koji podmiruje troškove režija struje i plina svim dječjim domovima i SOS dječjim selima u Hrvatskoj kroz šest mjeseci sezone grijanja 2022./2023. Višak od doniranih sredstava domovi i SOS sela će operativno moći koristiti za potrebe razvoja i poboljšanje uvjeta boravka djece. U suradnji s nadležnim ministarstvom i domovima pokrenuta je i medijska kampanja kako bi motivirala i ostale da pokušaju pomoći domovima za nezbrinutu djecu, kojima je svaka vrsta pomoći itekako dobrodošla. 

Sadržaj donose Index i PPD u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

*Index i PPD donose serijal članaka i videa na temu dječjih domova u Hrvatskoj u sklopu velike kampanje Ne zaboravi na domove. U kampanji donosimo priče s terena, kao i iskustva ljudi koji su odrastali u dječjim domovima diljem Hrvatske s ciljem senzibiliziranja javnosti za ovu temu. 

Pročitajte više