"Kaligula" bez cenzure: Želi li tko vidjeti Helen Mirren u vrućem seksu?

DA BI se napokon na velikom platnu prikazala necenzurirana verzija filma "Kaligula" iz 1979. godine, samo treba dobiti zeleno svjetlo od British Board of Film Classificationa, nezavisnog regulatora filmske i video industrije u Velikoj Britaniji. Ukoliko dopuste prikazivanje svih snimljenih scena, uključujući one u kojima ima i seksa, prava za prikazivanje kontroverznog romanskog epa bit će prodana na High Streetu.

Originalan film iz 1979. godine je napisao pisac i povjesničar Gore Vidal, a redatelj Tinto Brass je u glavne uloge postavio Helen Mirren, Malcolma McDowella, Petera O'Toolea i Sir Johna Gielguda. Ideja je bila prikazati povijesnu dramu u kojoj su detaljno prikazani svi ekscesi trećeg rimskog, iznimno okrutnog, cara Kaligule poznatog po nasilništvu i razvratnom životu.

Bob Guccione, utemeljitelj časopisa Penthouse koji je producirao i financirao ovaj film, smatrao je da u konačnici u filmu nema dovoljno scena seksa. Zbog toga je potajno snimio scene seksa u kojima su sudjelovali i porno glumci te ih umetnuo u originalnu verziju. A ako se želi napraviti žestoko kontroverzan film, koja je povijesna tema bolja od starorimskih orgija i vladavine neobuzdanog Kaligule? Sve je bilo spremno za snimanje na starim rimskim lokacijama s tisućama statista kad je najedanput sve krenulo nizbrdo, upravo zbog Bobovih dodataka. Tu se najviše namučio upravo Vidal, jer mu je Guccione stalno visio za vratom da želi još scena seksa, perverzija i slično. Kako zbog pritiska i nezadovoljstva nije mogao više izdržati, pokupio je svoje stvari prije kraja snimanja, a nakon što je sve završilo snimljeni materijal je ostao u Brassovim rukama.

Glumci šokirani

Vidal je kasnije tražio da se njegovo ime ukloni s popisa autora, Guccione je Brassu dao otkaz u travnju 1977. te su uslijedile brojne međusobne sudske tužbe. Film se počeo vrtjeti tek 1979. u Cannesu u prvoj, troipolsatnoj verziji. Čak su i glumci ostali šokirani kad su gledali završni proizvod. Međutim, za razliku od scenarista Vidala nisu mogli ukloniti svoj lik iz filma. "Guccione je snimio hardcore scene dvije godine nakon završetka filma i onda ih umontirao u film. To je bilo apsolutno apsurdno, naročito zato što se čak ni boje nisu slagale. Bio bi kadar mene kako se smiješim, trebao sam gledati u svoga konja ili tako nešto, a onda bi uslijedio rez na dvije lezbijke koje se žvale. Bilo je to jednostavno užasno loše. Jedina pozitivna stvar bila je što sam radio s glumačkim veličinama poput Petera O'Toolea, Johna Gielguda i Helen Mirren, ali ne treba ni reći da smo svi bili prilično užasnuti krajnjim proizvodom", rekao je glavni protagonist Malcolm McDowell.

Nevjerojatno, ali kako je svatko za vrijeme snimanja ovog filma ubacivao svoje dijelove, izbacivao tuđe, svađao se koliko će trajati scene seksa, kako će izgledati i tko će ih glumiti, danas se nagađa kako postoji ukupno trinaest verzija ovog filma. 

L.V.

Pročitajte više