Kaliopi i Karamazov na Sceni Gradec: Istinski glazbeni doživljaj za sve Zagrepčane

LJUBITELJI istinske glazbene kvalitete jučer su na zagrebačkoj Sceni Gradec zaista došli na svoje. U sklopu zagrebačkih ljetnih večeri, koncert su održali najbolji ženski vokal Makedonije, prekrasna Kaliopi, i svjetski poznati i priznati gitarist i lutnjist Edin Karamazov. Već od prvih taktova Melodije Sentimental Heitora Villa-Lobosa, publika je osjetila da će im dvoje umjetnika prenijeti pregršt pozitivne energije, ali i nepresušne umjetničke ljepote.

Tijekom koncerta dvoje iznimnih umjetnika je Zagrepčanima poklonilo skladbe sa svojeg zajedničkog albuma "Oblivion" na kojem se nalaze djela iz filmske glazbe, Bach, nekoliko pjesama popularne glazbe te nekoliko narodnih makedonskih pjesama.

"Hallelujah za sina Pacha"

Između izvedbi, ili kako ih je Karamazov nazvao "pjesmica", dvoje umjetnika je publiku darivalo dosjetkama iz njihova zajedničkog "bratskog života". Isprva vidno uzbuđena Kaliopi često je prepuštala Karamazovu riječ, ali u trenutku kad bi Gradecom počele odjekivati note njegove gitare, Kaliopi je suvereno vladala svojim veličanstvenim glasom, što je publiku zaista ostavljalo bez daha.

Tijekom jučerašnjeg koncerta publika je imala priliku čuti, između ostaloga, Johanna Sebastiana Bacha, Lennonov evergreen "Imagine", Cohenovu "Hallelujah", makedonsku narodnu pjesmu "So maki sum se rodila" te prekrasnu Kaliopinu pjesmu "Ne plači". Upravo je Kaliopina izvedba Leonarda Cohena bila vrhunac večeri, kako zbog njezine veličanstvene interpretacije, tako i zbog emocija koje je umjetnica prenijela publici posvećujući ovu pjesmu svojem sinu Pachu "od kojeg ju je sudbina razdvojila", kako je rekla makedonska glazbena diva.

Izniman umjetnički spektakl

Kraj konerta publika je popratila gromoglasnim višeminutnim pljeskom, što je umjetnike ponukalo da se još jednom vrate na pozornicu i podare novu verziju naslovne pjesme s njihovoga zajedničkog albuma "Oblivion". "Ovo je nova verzija, ona u kojoj ja stojim dok pjevam", rekla je Kaliopi i izmamila publici još jedan osmijeh na licu. Bila je ovo večer za pamćenje za sve koji su jučer došli na Scenu Gradec.

Uz Kaliopi i Karamazova, na pozornici su svoje mjesto dobili i mlada Ema Stein na gitari i Mario Ivelja na kontrabasu.

Pročitajte više