Kamo za produženi vikend: Donosimo zabavne i prilično jeftine ideje

Foto: Instagram

PRED nama je produženi vikend koji će mnogi iskoristiti kako bi uživali u početku ljeta i zagrijali se za nadolazeći pravi godišnji odmor. U četvrtak, 20. lipnja, je Tijelovo koje će mnogi spojiti s vikendom, u subotu je Dan antifašističke borbe, a u utorak, 25. lipnja, obilježava se Dan državnosti.

Kako će mnogi spajati ove slobodne dane, mogli bi vrijeme iskoristiti bolje od toga da sjede na kauču. Kako vam ideja ne bi nedostajalo, donosimo nekoliko prijedloga kako možete na zabavan, povoljan i koristan način provesti nadolazeći produženi vikend, okusiti ljeto i odmoriti se za nove radne pobjede.

Robinzonski vikend

Ako ste ljubitelji prirode, dobrog društva i uživanja uz minimalne potrepštine, robinzonski vikend mogao bi biti ono što vam treba kako biste se dobro odmorili i pritom zabavili. Lijepa Naša ima mnogo kampova, šuma, otoka i drugih divljih mjesta kamo možete pobjeći na nekoliko dana sa šatorom, vrećom za spavanje, hranom i omiljenim ljudima te uživati.

Neka od takvih mjesta nalaze se uz rijeku Mrežnicu, gdje u kampu Leskar ili na kupalištu Otok ljubavi možete nekoliko dana živjeti poput Robinsona Crusoea. Ako ste, pak, odmor planirali provesti na jugu, uputite se na obližnji divlji otok i ondje uživajte u istim aktivnostima.

Planinarite

Samoborsko gorje, Kalnik, Papuk, Učka, Risnjak, Velebit, Mosor, Biokovo, Vidova gora i Medvednica mjesta su koja bi svaki ljubitelj planinarenja u Hrvatskoj trebao posjetiti, a ako i vi spadate u tu skupinu, onda je ovaj vikend idealan za upoznavanje jedne od spomenutih planina ili gora na našem području.

Uzmite naprtnjaču, opremite se hranom, pićem, dekicom, napunjenim fotoaparatom i bežičnim zvučnikom, a na sebe odjenite najugodniju odjeću pa s obitelji i/ili prijateljima produženi vikend provedite uživajući u jednom od bajkovitih pogleda koje Hrvatska nudi.

Organizirajte vlastiti vikend-festival

Ako imate vlastitu vikendicu ili ste unajmili neku od ponuđenih, ne morate se ograničiti samo na roštiljanje i sjedenje u ležaljkama. Umjesto toga, radije pozovite nekoliko dragih ljudi i pružite i sebi i njima avanturu po vlastitom ukusu na jednom mjestu, ali tako da se kasnije osjećate kao da ste bili na nekoliko mjesta. Dvorište i prostorije vikendice uredite tematski - neka svaki dio bude namijenjen određenoj aktivnosti pa svojim uzvanicima priredite mali vikend-festival u vlastitoj organizaciji.

Uz već tradicionalni roštilj, pomoću paleta, ležaljki, plahte i projektora napravite maleno kino na otvorenom ili, primjerice, organizirajte tombolu u kojoj svatko osvaja namirnicu koju će kasnije koristiti u zajedničkom pripremanju večere. Ako netko od vaših prijatelja svira neki instrument, DJ-a ili ima bend, organizirajte malenu privatnu pozornicu i dopustite da vas rasplešu do sitnih jutarnjih sati.

Posjetite zoološki vrt

Iako posjet zoološkom vrtu uglavnom vežemo uz aktivnosti za najmlađe, on može biti itekako zabavan odraslima. Kada ste se zadnji put imali prilike susresti s egzotičnim životinjama, izbeljiti orangutanu ili hraniti afričke lavove?

Produženi vikend tu je da se opustite i nakratko vratite u bezbrižne dane, a zoološki vrt idealno je mjesto i povod da upravo to i napravite. Ako ste roditelj, ova avantura dodatan je povod za zbližavanje s klincima u kojoj ćete uživati jednako kao i oni.

Budite turist u vlastitom gradu

Putovanje u drugi grad ili državu nije nužno da biste na nekoliko dana postali turisti i otkrivali nepoznate i uzbudljive lokacije i aktivnosti. Isto možete učiniti i u vlastitom gradu s omiljenim društvom. Okupite se, napunite fotoaparate i mobitele, odredite što sve želite raditi i pretvarajte se da ste turisti u svom gradu.

Posjetite mjesta koja u svakodnevnom životu ne posjećujete, jedite u restoranu u kojem dosad nikad niste bili, snimite otkačene grupne fotografije pored kulturnih znamenitosti svoga grada ili se jednostavno izgubite u staroj jezgri i šećite širom otvorenih očiju - vjerujte nam, toliko toga još niste vidjeli iako živite na istom mjestu već godinama.

Otputujte u neke od najljepših europskih gradova u blizini

Među najljepšim prijestolnicama Europe svakako su Budimpešta i Ljubljana, koje su od Zagreba udaljene kao i neka od bližih mjesta na obali. Ako preferirate gradske aktivnosti više nego one na plaži, za malo novca i vremena uputite se u Ljubljanu ili Budimpeštu i odradite vikend-izlet za pamćenje. Osim Ljubljane, Bled je još jedna slovenska destinacija u blizini gdje se možete odmoriti i dobro zabaviti.

Odradite zavidnu biciklističku turu

Želite produženi vikend provesti aktivno, a više nemate vremena organizirati rafting ili jedrenje? Jednako dobro možete se zabaviti na dva kotača! Uzmite bicikl, s obitelji ili društvom isplanirajte željenu rutu pa se uputite na biciklističku turu kroz mjesta po izboru. Osim što ćete odraditi izvrstan trening i svom tijelu učiniti uslugu, tako ćete posjetiti i mnoga malena i usputna mjesta koja bi vam se mogla posebno svidjeti.

Zabavite se u adrenalinskom ili fun-parku

U Hrvatskoj postoji nekoliko adrenalinskih parkova u kojima samostalno ili u grupi možete podići razinu hormona, odraditi nekonvencionalni trening i pritom se ludo zabaviti. Neki od najpopularnijih adrenalinskih parkova u Lijepoj Našoj su Galvani, Kupjak, Rizvan City, Sveta Nedelja ili Igrišće, kao i prvi fun-park Mirnovec u Biogradu na Moru. Ondje se odvažite spustiti ziplineom, penjati na umjetne stijene ili skakati preko raznih prepreka, a u sve to možete uključiti i svoje klince.

Pročitajte više