Kanađanin s 24 žene osuđen za poligamiju, ljudi ne znaju što bi mislili o kazni

Screenshot: YouTube

VRHOVNI SUD u kanadskoj pokrajini British Colombia dvojicu muškaraca koji pripadaju mormonskoj sekti uvjetno je osudio za poligamiju.

Winston Blackmore proglašen je krivim jer ima 24 supruge, dok je sud ustvrdio kako James Oler ima pet žena. Blackmore je kažnjen sa šest mjeseci kućnog pritvora (može odlaziti na posao i rješavati hitne medicinske potrebe) i 150 sati društveno-korisnog rada. Oler je dobio tri mjeseca kućnog pritvora te 75 sati društveno-korisnog rada. Obojica su dobili uvjetne kazne od 12 mjeseci.

Sutkinja Sheri Ann Donegan rekla je kako su obojica inače vrijedni radnici te građani koji poštuju zakone, no optužbe nije mogla odbaciti u potpunosti jer to ne bi bilo primjereno, s obzirom na njihove prekršaje. Tu je napomenuto kako su neke od djevojaka imale samo 15 godina kad su se udale.

Winston Blackmore (61), koji ima 149 djece, jasno je dao do znanja kako ga kazna "neće spriječiti u prakticiranju svoje vjere". "Koncept pokajanja potpuno je stran za njega u ovom kontekstu", zaključio je sud.

Donegan je otkrila kako su "Olerovi zločini bili motivirani njegovim iskreno održanim vjerskim uvjerenjima koje su mu usađene u mlađoj dobi".

Veliki broj Blackmoreovih pristalica bio je na sudu, a neki od njih plakali su kad je presuda pročitana, piše Daily Mail. Kad je novinar pitao Blackmoreovog odvjetnika što misli o presudi, on se našalio kako je dovoljna kazna da ga je sud poslao doma kod 25 supruga.

Blackmore i Oler obojica su bili vođe mormonske sekte, Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, koja vjeruje u poligamiju.

Dosad su bile tek dvije osude za poligamiju u kanadskoj povijesti, no ti slučajevi dogodili su se 1899. i 1906. godine, pa je tužitelj Peter Wilson rekao sudu kako ne mogu poslužiti kao presedan.

Maksimalna kazna za poligamiju u Kanadi je pet godina u zatvoru.

Pročitajte više