Karijera Tonyja Bennetta trajala je više od 70 godina, a ovaj njegov hit svi znaju

Foto: EPA

Glazbenik Tony Bennett preminuo je jutros u New Yorku. Imao je 96 godina. Bennettu je 2016. dijagnosticirana Alzheimerova bolest, ali je nastavio nastupati i snimati do 2021. godine.

Pravog imena Anthony Dominick Benedetto rodio se 3. kolovoza 1926. godine u bolnici u Queensu. Bio je sin trgovca Johna Benedetta i krojačice Anne. U svijetu je bio poznat pod imenom Tony Bennet ili po nadimku Two Scoops. 

Njegov hit I Left My Heart in San Francisco svi znaju

Glazbom se počeo baviti u ranoj dobi. Borio se u Drugom svjetskom ratu, a nakon što je rat završio potpisao je ugovor s Columbia Recordsom. Njegov prvi hit bila je pjesma Because of You iz 1951. Umjetnički vrhunac doživio je u kasnim 1950-ima s albumima kao što su The Beat of My Heart i Basie Swings, Bennet Sings. 

Godine 1962. Bennett je snimio svoju prepoznatljivu pjesmu I Left My Heart in San Francisco. Jedno vrijeme karijera mu je bila u padu zbog vrhunca ere rock glazbe, no Bennett se vratio u kasnim 80-ima i ponovno izdavao zlatne ploče. 

Suradnja s Lady Gagom

Stvarati je nastavio i u 21. stoljeću. Pozornost je privukao suradnjom s Lady Gagom. Prvi album koji su izdali zvao se Cheek to Cheek iz 2014. te su skupa išli na turneju kako bi ga promovirali. Prije dvije godine objavili su i drugi album Love for Sale. Taj je album bio u top 10 na Billboardovoj ljestvici. 

Bennett je oborio i Guinnessov svjetski rekord za najstariju osobu koja je izdala album s novim materijalom u dobi od 95 godina i 60 dana. Njegov vršnjak Frank Sinatra nazvao ga je najvećim pjevačem na svijetu.

Tijekom karijere skupio je mnoga priznanja, uključujući 20 Grammyja, nagradu za životno djelo i dvije Primetime Emmy nagrade. Bio je osnivač Frank Sinatra School of the Arts u Queensu. Prodao je više od 50 milijuna ploča diljem svijeta. 

Tony Bennett vjerojatno je jedini umjetnik koji je imao nove albume na top listama u SAD-u 1950-ih, 60-ih, 70-ih, 80-ih, 90-ih, 2000-ih, 2010-ih i 2020-ih.

2016. mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest

U veljači 2021. Bennett je otkrio da mu je 2016. dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Zbog sporog napredovanja bolesti nastavio je snimati i nastupati. Naposljetku, rekao je da zbog fizičkih problema više neće nastupati. 

Bennet je bio i slikar pod svojim pravim imenom Anthony Benedetto. Za to se zainteresirao tijekom djetinjstva, a zatim se godinama usavršavao. Svaki dan je skicirao ili slikao, a najčešće je na platno prenosio poglede kroz hotelske prozore gradova u kojima je bio na turnejama. Svoje radove izlagao je u brojnim galerijama diljem svijeta. 

Triput se ženio

U veljači 1952. Bennet je oženio Patriciju Beech, koju je upoznao godinu ranije nakon nastupa u noćnom klubu u Clevelandu. Par je dobio dva sina, D'Andrea i Daegala. Razišli su se 1965. godine, a razvodu je presudilo često odsustvo Bennetta zbog glazbenih obaveza i turneja. Godine 1969. Patricia je rekla da ju je Tony prevario, a dvije godine poslije njihov razvod postao je služben.

S glumicom Sandrom Grant spetljao se tijekom snimanja filma The Oscar 1965. Zajedno su živjeli nekoliko godina, a onda su se potajno vjenčali u prosincu 1971. Dobili su dvije kćeri Joannu i Antoniju te su se preselili u Los Angeles. Bili su u braku do 1983. 

U kasnim 80-ima Bennett je započeo vezu s bivšom učiteljicom Susan Crow. Ona je bila 40 godina mlađa od njega. Tony se čak jednom bio fotografirao s njezinom majkom dok je bila trudna s njom.

Susan Crow i Tony Bennett

Zajedno su osnovali dobrotvornu organizaciju Exploring the Arts posvećenu stvaranju, promicanju i podržavanju umjetničkog obrazovanja. U lipnju 2007. par se vjenčao na privatnoj ceremoniji u New Yorku. 

Pročitajte više