Karolina Medak: Miris novca tjera me da se ponašam neobuzdano

MAKNETE li se na samo na tjedan dana i odlučite bojkotirati bilo kakvu vijest koja dolazi iz domovine koju ste napustili, velika je vjerojatnost da ćete nakon povratka naići na barem jedno novo lice za koje nikada prije niste čuli i zaključiti, nakon što doznate o komu se radi i čime se bavi, kako je vaše neznanje bilo opravdano i kako ne postoji jedan jedini razlog da za tu osobu znate. I ovo nije pretpostavka već činjenica. Doris Vrečko prije samo tjedan dana bila je, barem što se mene tiče, apsolutna enigma i zaista nisam znao tko je i čime se bavi. Vratio sam se i u samo par dana u nekoliko navrata naišao na njeno ime, prezime, cijeli niz fotografija i mišljenja o važnim temama kao što su "je li bitna veličina ili tehnika" i "bi li mogla furati s likom koji vozi fićeka".

Možete uzeti frostovski manje utaban put i jednostavno ignorirati sve takve informacije, ali činjenica je da će vas kad-tad navući nekim moronskim naslovom koji jednostavno morate kliknuti jer predebilan je da bi bio istinit. Kada naiđete na takvu patku, mozak vjerojatno počne funkcionirati na nekoj primitivnoj frekvenciji i tjera vas da kliknete to lijevo dugme i zauvijek promijenite tijek svog života trpajući glavu cijelim nizom informacija koje vam nikada neće trebati. "Da, moram doznati bi li Doris Vrečko furala s likom koji vozi fićeka jer pod: a) ne znam tko je ona, b) ne vozim fićeka i c) nikad ne znam skriva li se iza naslova "Doris Vrečko tvrdi: Bitna je i veličina i tehnika" nešto zaista relevantno".

Nitko neće forsirati teme koje nikog ne zanimaju jer to je, a to vam govori i onaj mali glas u glavi, neisplativo

Možemo poslije svega kriviti novinare koji se bave takvim nebulozama, ali svi jako dobro znamo da takvima sranjima neće baviti ako najveći interes bude neke druge teme. Nitko neće forsirati teme koje nikog ne zanimaju jer to je, a to vam govori i onaj mali glas u glavi, neisplativo. Nitko ne forsira "senzacionalne" naslove tipa "Pronašao sam niz propusta u Schrödingerovoj jednadžbi" jer kvantna mehanika jednostavno nije nešto što privlači ljude.

U najgorem slučaju, novinare možete kriviti zbog toga jer ljudima daju ono što traže, a ne ono što trebaju.

Je li izgledati dobro zaista jedini parametar koji morate zadovoljiti da bi uokolo širili svoje nebulozne teorije?

Ispada kao da je dovoljno biti nepoznat i pričati o seksu da bi završili među najčitanijim vijestima. Ponekad pomislite da je debilan "žuti naslov" posljednji jahač apokalipse jer kada naiđete na mudrolije tipa "žene su nadmoćne muškarcima jer imaju vaginu" ili "muškarci razmišljaju 'gornjom glavom' tek nakon 42.", žderanje vlastite mladunčadi odjednom počinje izgledati kao sasvim prihvatljiva praksa. Je li izgledati dobro zaista jedini parametar koji morate zadovoljiti da bi uokolo širili svoje nebulozne teorije?

Čak nije bitno ni jeste li "netko". Drugim riječima, donekle je razumljivo zašto bi prosječni čitatelj htio pročitati što je jučer učinio ili rekao neki glumac ili neka pjevačica, ali kada se u medijima počnu pojavljivati izjave apsolutnih anonimusa, morate se zapitati je li ovo "sljedeći korak". Jesmo li toliko dresirani da poput Pavlovljevih pasa manijakalno reagiramo čim netko spomene sisu i seks? Nije li ovo na kraju krajeva sustavno snižavanje kriterija? Istina, kriteriji i žuti tisak rijetko kada završe u istoj rečenici, ali ipak… No, ono što želim reći jest, čitamo li te vijesti zato jer nas stvarno zanimaju ili zato jer smo ovisni o pritiskanju dugmeta miša?

Može li izmišljena Karolina Medak uistinu privući vašu pažnju najobičnijom kretenskom izjavom?

Reagiramo li u ovom trenutku na senzacionalistički naslov ili smo već prešli granicu i reagiramo na svaku glupost koju je neki potpuni bezveznjak prevalio preko jezika? Dakle, je li moguće da više apsolutno nije bitno tko je što izjavio i u kojem kontekstu? Što vas konkretno navodi da kliknete na ovakav naslov? To što se pojavilo na netu, nada da se iza naslova kriju fotografije neobuzdane Karoline koju pali miris nova ili smo u ovoj fazi jednostavno kompulzivni "klikači" koji besciljno lutaju netom u potrazi za bilo kakvom glupošću koja će nas navesti da upražnjavamo omiljeni hobi - klikanje mišem?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više