Karta na TikToku privukla pažnju: “Najčešći zločini u Europi”

Screenshot: TikTok

NA TIKTOKU je objavljena zanimljiva karta koja navodno prikazuje koja su najčešća kaznena djela u europskim zemljama, a Hrvatska se ovoga puta našla u većini, pridruživši se svojim susjedima u jednoj kategoriji.

Tri najčešća zločina

Prema karti koja je objavljena na TikTok profilu @mapvault, tri najčešća zločina u europskim zemljama su drogiranje, vandalizam i podmićivanje, a neće biti teško pogoditi u kojoj je kategoriji završila Hrvatska.

@mapvault #germany🇩🇪 #europe #geography #maps #mapsandmore #maps #mapping #mapvault #german ♬ Originalton - 🇹🇷♡🇰🇷

Da, sudeći prema karti, podmićivanje je najčešći zločin u Hrvatskoj. No, za utjehu, uz Hrvatsku isti problem muči i brojne druge zemlje, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, Makedoniju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, kao i Španjolsku i Italiju.

Zanimljivo, vandalizam je kao najčešći zločin prikazan u samo dvije zemlje, a riječ je o Francuskoj i Poljskoj, dok su zločini vezani uz drogu prikazani kao najčešći u skandinavskim zemljama te Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji.

Statistički podaci

Prema podacima s portala Numbeo, srpske globalne baze podataka koja, između ostalog, prati i statistiku vezanu uz stope kriminala, problem korupcije i podmićivanja označen je kao visok s indeksom od 69.32 na ljestvici stope zločina u Hrvatskoj.

Prema podacima Transparancy Internationala, Hrvatska se prema indeksu percepcije korupcije u 2022. našla na 57. mjestu među 180 država.

Pročitajte više