Klepetane, gdje si? Malena te čeka

Screenshot: YouTube

RODAN Klepetan ove godine malo kasni svojoj Malenoj. U posljednjih 24 godine koliko najpoznatija hrvatska roda stanuje na krovu kuće nedaleko Slavonskog Broda, Klepetan je najčešće dolazio oko 24. ožujka, a toga se datuma očekivao i ove godine.

Ove godine trebao bi se vratiti 14. put, no 13 i pol tisuća kilometara dugo putovanje iz daleke Afrike nije ni lako ni bezopasno. Lani se vratio osam dana ranije, no čini se da je ovoga puta sve one koji ga napeto iščekuju odlučio još malo držati u neizvjesnosti.

Ipak, Stjepan Vokić koji Klepetanu i Malenoj pomaže već više do 20 godina vjeruje da je rodan vrlo blizu, jer njegova Malena danas nikako ne mrda iz gnijezda. Uz njegovu pomoć, ovaj par roda dosad je othranio 45 mladih roda.

"Srce mi ispuni radost kad Klepetan dođe. Treba prijeći tolike kilometre, to je pravo za zamisliti se", rekao je Stjepan lani. Kada rodan dođe i stignu mlade rode, on će svaki dan morati uloviti 10 kilograma ribe kako bi im pomogao nahraniti male ptice.

Manje je poznato da je da je Malena imala partnera tri godine prije Klepetana, ali se on jednog proljeća nije vratio iz Afrike.

Pročitajte više