Latinsko joj je ime Coffea arabica. Do 17. stoljeća, arapskom se rječju "kawah", što znači "snaga", nazivala jedna vrsta vina, a otada se upotrebljava za kavu. Iz Afrike, kava se proširila na Tursku, zatim na Europu - najprije se pojavila u Mlecima, onda u Parizu. U naše krajeve stiže krajem 17. stoljeća doznajemo iz Agrovjesnika. U Africi raste samoniklo, najviše u Etiopiji, Kamerunu i Angoli. Zanimljivo je da ima oko 70 različitih vrsta grmova kave - najboljue su dvije vrste: Coffea arabica i Coffea liberica. Kava poboljšava raspoloženje, relaksira, bistri um, ubrzava ritam srca... Najveći izvoznik kave je Brazil koji zadovoljava trećinu svjetskih potreba, pa je tako prema raspoloživim podacima ova velika južnoamerička država 1997. godine na svjetsko tržište lansirala čak 8 milijuna tona kave u zrnu. Slijede Kolumbija, Indonezija, pa Bjelokosna Obala.
Degustatori kave ponašaju se slično degustatorima vina. Oni tijekom degustacije kavu ne piju! Mirišu je, srču, zatim ispljunu! Dobri degustatori tako "na slijepo" mogu odrediti o kojoj je vrsti kave riječ i gdje je proizvedena.