Kineska tvrtka podignula zgradu od 10 katova za manje od 29 sati

Screenshot: YouTube

KINESKA tvrtka predstavila je novu vrstu modularnog sustava gradnje uz pomoć koje su zgradu od 10 katova uspjeli podignuti za samo 28 sati i 45 minuta.

Koncept "žive zgrade" koji je razvila tvrtka Broad Group zvuči kao da bi mogao uistinu revolucionirati građevinsku industriju, prenosi Oddity Central. 

Naime, zgradu su podignule tri dizalice i velika radna snaga u rekordnom roku nakon što su svi dijelovi izrađeni u lokalnoj tvornici tvrtke i transportirani kamionom.

Istinska inovacija iza najnovijeg proizvoda tvrtke koncept je gradnje kuća poput automobila. Sve se proizvodi i sastavlja u najsuvremenijoj tvornici u Changshau, a zatim transportira na željeno mjesto za montažu.

Nakon što spremnici stignu na željeno mjesto, potreban je samo "izuzetno jednostavan" postupak instalacije koji uključuje zatezanje modula kako bi se oblikovala zgrada te spajanje električne energije i vodovoda. Tvrtka je nedavno napravila i demonstraciju sastavljanja jedne takve zgrade, a video je impresionirao mnoge na društvenim mrežama.

Prema kineskoj tvrtki, struktura od nehrđajućeg čelika je 10 puta lakša i 100 puta čvršća od konvencionalnih zgrada, a otporna je na "megapotrese i tajfune". Također je znatno jeftinija za izradu od tradicionalnih konstrukcija i zgrada od ugljikovog čelika, velikim dijelom zahvaljujući pojednostavljenom proizvodnom procesu.

Također, zahvaljujući izolaciji debljine 22 cm, staklenim prozorima s tri ili četiri stakla te inteligentnom sustavu za povrat topline, troškovi energije "žive zgrade" navodno su znatno manji, čak i pet do deset puta, tvrde iz tvrtke.

Osim toga, tvrde i kako je konstrukcija od 100% nehrđajućeg čelika 30 puta otpornija na koroziju od ugljikovog čelika te očekuju da traje i do 1000 godina. 

Pročitajte više