Kinesko selo napušteno je prije 20 godina, a danas ga je priroda potpuno progutala

Foto: Shutterstock

USRED Tihog oceana skriva se mali otok Shengshan, koji je dio arhipelaga Shengsi, a na njegovim brežuljcima nalazi se ribarsko naselje Houtouwan koje je u potpunosti napušteno prije više od 20 godina.

Nekoć pitoresknim mjestom danas vladaju prazne ciglene kuće koje je pojela zelena priroda. Sjene klasične kineske arhitekture jedva su vidljive ispod bršljana i raslinja koje prekriva gotovo svaku građevinu. Houtouwan je nekada bio prava mala prosperitetna sredina brdovitog istoka Šangaja, a danas slikovito prikazuje što znači kada priroda odnese pobjedu nad čovjekom i civilizacijom.

Nekada je Houtouwan bio prosperitetno ribarsko selo, osamdesetih je u njemu živjelo oko 3 tisuće stanovnika, no s obzirom na veliku udaljenost i težak pristup, stanovnici su se počeli iseljavati devedesetih godina prošlog stoljeća. Prije 20 godina selo je službeno postalo nenaseljeno, a zatim je zelenilo prekrilo kuće, od kojih su neke i dalje opremljene namještajem.

Popularno turističko odredište

Houtouwan je stekao slavu među Kinezima 2015. godine, nakon što su se na internetu pojavile fantastične fotografije, no umjesto da budu sretni zbog nove popularnosti, dužnosnici spomenutog arhipelaga su se zabrinuli zbog utjecaja velikog broja turista.

"Naše telefonske linije su bile prezauzete, sve više turista je željelo doći u Houtouwan. Međutim, ovo selo nema uvjete da se otvori za turiste. Stoga molimo posjetitelje da očuvaju njegov mir", glasila je službena izjava vlasti u to vrijeme.

U dvije godine napravljen je plan da se popularnost zelenog sela iskoristi. Platforma za promatranje sela je otvorena 2017. godine, a karta košta 3 dolara (23 kune). Posjetitelji mogu prošetati brdovitim selom po cijeni od 8 dolara (62 kune), a na napuštenim kućama su postavljena upozorenja na moguće urušavanje.

Popularnost sela Houtouwan je značajno unaprijedila turizam otoka Shengshan jer sada stižu brojni turisti koji se zadržavaju na otoku, a ne samo unutar sela. Prošle godine je selo posjetilo 90 tisuća turista, a to je donijelo prihod od 470.000 dolara (3.6 milijuna kuna) za otok.

Pročitajte više