Klapa iz Hrvatske snimila Fear of the Dark u klapskoj verziji. Ovo trebate čuti

Screenshot: YouTube

NA YOUTUBEU je u rujnu osvanula klapska verzija pjesme Fear of the Dark kultnog benda Iron Maiden, a do sada je preslušana gotovo 100 tisuća puta. Obradu izvodi Metaklapa, a mi smo odlučili provjeriti tko stoji iza ovog projekta jer metal u klapskoj verziji zvuči zaista dobro.

Metaklapa su tenori Davor Capković i Matej Pavlić, baritoni Tonko Podrug i Boris Capković te bas vokali Dino Demicheli i Ante Kovačević.

Razgovarali smo s Borisom Capkovićem koji je istaknuo da su vokalna skupina vrlo povezanih prijatelja. Kaže da su povezani čak i rodbinskim vezama, ali ponajviše povezani ljubavlju prema glazbi, kako onoj klapskoj tako i prema rock 'n' rollu i heavy metalu. 

"Metaklapa je nastala prije četiri godine kada smo se nekolicina nas (Boris, Davor, Dino) sa svojom tadašnjom matičnom klapom pripremali za snimanje demo snimke za Omiški festival. Igra sudbine je htjela da nam tadašnji producent otkaže suradnju i to dan prije roka za slanje snimke. Tada stupamo u kontakt s producentom Beton studija u zagrebačkoj Dubravi, Markom Matijevićem Sekulom koji nas prima, preko reda, već sljedećeg dana i nakon vrlo uspješno odrađenog snimanja, u neformalnom dijelu se bolje upoznajemo, a on se prvi put upoznaje s klapskim izričajem, s tercom i akordom klapskog a capella četveroglasja.

Negdje nakon ljeta Marko kontaktira mene da se nađemo u gradu i porazgovaramo. S obzirom na to da nije naveo razlog ili temu razgovora, prvotno sam pomislio da možda nismo platili studio odnosno snimanje, ali kad mi je tajnik klape pokazao uplatu znao sam da će tema vjerojatno biti suradnja na nekom od njegovih projekata. Marko je osnivač, frontmen ali i producent metal banda Manntra koji u svojim pjesmama kroz heavy metal  koristi i folk i tradicijske elemente, što im se pokazalo vrlo uspješno na europskom a posebno njemačkom tržištu", govori nam Boris.

"Prilikom tog razgovora nastaje nukleus ideje o Metaklapi, odnosno tada još neimenovanom projektu/klapi koja bi izričito na klapski način obradila i pjevala heavy metal uspješnice. Iste večeri izlažem ideju Davoru i Dini koji je s oduševljenjem prihvaćaju. Ovdje moram istaknuti dvije zanimljive činjenice o tome kako je opet sudbina ispreplela svoju igru. 

Naime, trideset godina prije ove ideje, tijekom hladne i burovite zime u Pučišćima na otoku Braču moj tada maleni nećak a sada frontmen Metaklape, Davor Capković, biva izložen prekomjernom granatiranju Iron Maiden rifova i vokala  iz mojih kazetofonskih zvučnika. U to vrijeme sam bio nabavio kazetu albuma Seventh Son of a Seventh Son i to je tada bio prvi susret predškolskog Davora s rock 'n' rollom, ustvari s Iron Maidenom. Negdje u to isto vrijeme, u nekoliko milja udaljenom Splitu naš sadašnji profesor doktor arheologije, ali i bas Metaklape Dino Demicheli, tada dugokosi mladi heavymetalac uživa u svim dotadašnjim izdanjima Iron Maidena, brižno ih skupljajući i tako od tada do danas postaje možebitno ponajvećim fanom IM uopće na ovim prostorima.

Ne moram vam opisivati koliko je ova ideja o nastanku Metaklape značila nama trojici u tom trenutku", dodaje bariton klape.

"U međuvremenu nam se priključuju još tri prijatelja sa zajedničkom crtom a to je da su iskusni klapski pjevači, ali i rokeri, Tonko Podrug te Matej Pavlić, a potom i Ante Kovačević", zaključuje.

Ubrzo su snimili demo snimku Fear of the Dark koja je dospjela u ruke berlinskom menadžeru Jochenu Kühlingu koji je nakon što je preslušao materijal došao u Split i s dečkima potpisao ugovor. U međuvremenu snimljeni materijali dolaze do njemačke produkcijske kuće NoCut Entertainment iz Hamburga koja je omogućila snimanje spota.

Zbog sjajnih reakcija na Fear of the Dark, menadžment se upustio u snimanje albuma. Album The Choir of Beasts bit će objavljen na CD-u, ali i na vinilu te na svim digitalnim glazbenim platformama.

"Jako nas raduje iznimno veliki broj pregleda, pozitivnih komentara, poruka podrške naših fanova diljem planete, od Južne Amerike do Njemačke i naravno Hrvatske. Svi se oni slažu u jednom, a to je da nas što prije žele slušati uživo na koncertu, što je i nama, naravno, velika želja", dodaje Boris.

"Jedan od sljedećih singlova planiranih za objavu do Božića je i pjesma Aces High koja je u originalu čisti masterpiece, ali način kako ju je Davor Capković obradio, a Metaklapa snimila nikoga neće ostaviti ravnodušnim, u to sam siguran", rekao je Boris Capković za Index.

Pročitajte više