Klapa Kastav uočila zbor iz Zimbabvea s druge strane pruge. Nastala scena za pamćenje

Video: Irena Grdinić

Klapa Kastav u Portugalu slučajno je susrela dječji zbor iz Zimbabvea s druge strane pruge u podzemnoj željeznici. Nastao je trenutak za pamćenje. Hrvatska klapa zapjevala je ekipi iz Zimbabvea pjesmu Kuća puna naroda Zdravka Čolića, a s druge strane pruge dobili su jednako emotivan glazbeni odgovor.

"Bila je nedjelja, 11 sati navečer, podzemna u Lisabonu. Slučajno su se sreli dječji zbor iz Zimbabvea s jedne strane pruge i klapa Kastav s druge strane pruge. Imali smo doslovno nekoliko minuta do dolaska vlaka, nakon čega će se jedni ukrcati i vjerojatno se više nikada nećemo sresti. U tom kratkom susretu podijelili smo emociju od koje su potekle suze s jedne i s druge strane pruge... I to - pjevajući", napisala je Irena Grdinić uz snimku.

 

"Glazba je univerzalni jezik"

"Nismo se ni razumjeli, ali opet, jako smo se dobro razumjeli. I još smo se jednom uvjerili kako je glazba univerzalni jezik, nešto što briše granice, nacije, rase, jezike, spolove, dob... Nakon pet dana prekrasnog Lisabona, pjevača, pjesme, druženja, smijeha, hrane, natjecanja, treme, medalja... upravo je ovaj susret ono zbog čega ću se sjećati ovog festivala... I upravo je ovaj osjećaj razlog mog bavljenja glazbom", dodala je.

Inače, ženska klapa Kastav osvojila je dva zlata za nastupe u kategorijama Ženski zborovi i Folklor, a muška klapa Kastav osvojila je dva srebra u kategorijama Muški zborovi i Folklor na međunarodnom zborskom natjecanju Lisbon sings, koje je okupilo 35 zborova iz 16 zemalja.

Pročitajte više