Klimatski aktivisti pireom od krumpira zalili Monetovu sliku od 110 milijuna eura

Foto: Twitter

AKTIVISTICE za klimatske promjene bacile su pire krumpir na poznatu sliku Claudea Moneta vrijednu 110 milijuna dolara.

Dvije članice njemačke udruge Letzte Generation (Posljednja generacija) danas su gađale vrijedno umjetničko djelo pod nazivom Les Meules u muzeju Barberini u Potsdamu. Na snimci koja se počela širiti društvenim mrežama vidi se kako aktivistice nose narančaste jakne i prilaze slici i zatim je zaliju pireom od krumpira. Aktivistice su zatim zalijepile ruke na pod.

"Mi ovaj #Monet činimo pozornicom, a javnost publikom. Ako je potrebno sliku prekriti pire krumpirom ili juhom od rajčice da podsjetimo da nas fosilna goriva ubijaju, onda ćemo vam dati pire krumpir na slici", napisali su iz udruge Posljednja generacija.

Očito je akcija inspirirana nedavnim performansom u Londonu kada su aktivisti bacili juhu od rajčice po Van Goghovoj slici. I njemački aktivisti, poput svojih britanskih istomišljenika, smatraju da je bacanje hrane po najvećim umjetničkim djelima čovječanstva zaista pametan potez. 

Britanske aktivistice čeka suđenje

Dvije su djevojke optužene za incident u Londonu, 20-godišnja Anna Holland iz Newcastlea i 21-godišnja Phoebe Plummer iz Lambeta. Obje su se izjasnile da nisu krive za oštećenje okvira slike.

Na okviru je nastala određena šteta, ali se procjenjuje da je manja od 5000 funti.

Suđenje ih čeka 13. prosinca.

Pročitajte više