Kod Mljeta snimljeno iznimno rijetko morsko stvorenje koje siše krv

Foto/Video: Marin Strika/123rf/Instagram

MORSKA stvorenja ponekad znaju izgledati vrlo bizarno i zastrašujuće, a takav slučaj je i s paklarom, rijetkom vrstom koja je snimljena nedaleko od Mljeta. 

Snimka je objavljena na Facebook stranici Podvodni.hr, a čovjek koji ju je snimio otkrio je da ju je zatekao kako se uhvatila za krmu broda. Pokušavao ju je odvojiti mezomarinerom, no, kako su naveli uz snimku, ona se uporno vraćala i ponovno kačila za krmu. 

Paklare su kod nas vrlo rijetke, a na Podvodni.hr navode da je ondje gdje ih ima, ovo ponašanje za njih uobičajeno te da postoje pretpostavke da se one tako prikače kao svojevrsni autostoperi na svojim migracijama ili se jednostavno uhvate za brod misleći da su našle plijen. 

Paklare imaju nekoliko životnih faza. Kad tek dođu na svijet, ukopaju se u pijesak, a kad se iz larve razviju u odraslu životinju, odlaze u vodu. 

Nemaju čeljusti, ali imaju okrugla usta s rožnatim zubima koja su oblikovana za prisisavanje. Hrane se parazitski tako da se ustima prikače za ribu kojoj piju krv. Velike ribe najčešće prežive takve sukobe, no manje ili bolesne ribe mogu uginuti nakon susreta s paklarom. 

Pročitajte više