Koga je Akademija ove godine najviše zakinula?

Foto: Press

OBJAVLJENE su nominacije za Oscara, a to znači samo jedno - mnogo je razočaranih. To je slučaj i ove godine, a lista "propusta Akademije" je poduža.

I dok će netko reći da je malo koga zapravo briga je li tko zakinut za nominaciju ili ne, činjenica jest da se svake godine o tome iznova piše jer nominacije pokazuju kako Akademija "diše" ove godine. S druge strane, to je u određenoj mjeri i onaj zabavni dio dodjele jer niti svi dobri filmovi mogu biti nominirani niti će najbolji nagradu nužno osvojiti.

Stoga bacimo oko na one koji su u 2022. ostali bez nominacija i izazvali najviše reakcija.

Lady Gaga - House of Gucci (Najbolja glumica)

Propust o kojem se ove godine najviše priča svakako je onaj da Lady Gaga nije nominirana u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu House of Gucci. Iako je kampanja za nominaciju bila izuzetno jaka i bila je nominirana za BAFTA-u, Critics Choice Award, Zlatni globus i SAG, Akademija ju je iz nekog razloga odlučila zaobići.

Leonardo DiCaprio - Don't Look Up (Najbolji glumac)

 

DiCaprio je nominiran za šest Oscara (osvojio je samo za ulogu u The Revenant), ali ima izuzetno kompliciran odnos s Akademijom, koja ga je propustila nominirati za neke od njegovih najboljih uloga (Titanic, Revolutionary Road, Django Unchained, The Departed i Catch Me If You Can). Izvrsna uloga u satiričnom filmu Adama McKaya još je samo jedna u nizu.

Ruth Negga – Passing (Najbolja sporedna glumica)

Redateljski debi Rebecce Hall je potpuno isključen iz ovogodišnjih nominacija, ali mnogi smatraju kako je izostanak Negge u kategoriji Najbolje sporedne glumice vjerojatno i najveći propust što se tog filma tiče. Za ulogu crnkinje koja se tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća pretvara da je bjelkinja već je dobila priznanja National Society of Film Critics i London Film Critics Circlea, a tu je i nominacija za SAG, koja je često dobra najava za nominaciju Akademije.

Caitríona Balfe – The Belfast (Najbolja sporedna glumica)

Autobiografska priča redatelja Kennetha Branagha o odrastanju u Irskoj bila je jedan od onih filmova koji su jedan od najočitijih kandidata za Oscara, a Caitríona Balfe vjerojatno najočitiji izbor za glumačku nominaciju. Štoviše, bila je jedina glumica iz spomenutog filma nominirana za SAG. No, na kraju je nominacija za najbolju sporednu ulogu pripadala Judi Dench, kojoj je to osma po redu (osvojila je kipića za Zaljubljenog Shakespearea). Što se muških uloga tiče, Ciaran Hinds i Jamie Dornan su bili najizgledniji kandidati, ali na kraju je nominiran samo Hinds.  

Denis Villeneuve – Dune (Najbolja režija)

Dune je pokupio čak deset nominacija, ali izostala je ona za najboljeg redatelja iako su mnogi pretpostavljali da se radi o prilično izglednom izboru Akademije. Osim toga, riječ je briljantno režiranom SF filmu koji je osim izvrsnih kritika ostvario i zavidan uspjeh na kinoblagajnama iako se istovremeno pojavio i na HBO Maxu.

Spider-Man: No Way Home (Najbolji film)

Pomalo je nevjerojatno da je izostanak nominacije za blockbuster iznenadio bilo koga, ali mnogi mediji raspisali su se o ovom propustu. S druge strane, nije nimalo iznenađujuće da je Akademija ignorirala još jedan film o superjunacima jer to je ono što u pravilu i radi. Uz rijetke iznimke.

Ipak, kampanja za nominaciju bila je jaka, a u prilog filmu išle su iznadprosječno dobre kritike i fenomenalna kinozarada od preko milijardu i 800 milijuna dolara. Ipak, na kraju u obzir treba uzeti činjenicu da Spider-Man nije ni Black Panther ni Joker, koji na papiru djeluju kao daleko očitiji izbor Akademije.

Aaron Sorkin – Being the Ricardos (Najbolji izvorni scenarij)

Što se Sorkina tiče, moglo bi se reći da se radi o oskarovskom ziceru. Prije nego što je napisao Ricardose, Sorkin je režirao Molly's Game i The Trial of the Chicago 7, od kojih su oba nominirana za Oscara, a nominaciju je pokupio i scenarij za Moneyball, dok ga je za The Social Network osvojio. Stoga je bilo iznenađenje da ovog puta nije nominiran.

Pedro Almodóvar – Parallel Mothers (Najbolja režija)

Legendarni redatelj bio je jedan od onih čije su ime mnogi očekivali na listi nominiranih redatelja, ali s nominacijom je na kraju završila samo Penelope Cruz. Osim toga, Almodóvarov Parallel Mothers mnogi su očekivali i u kategoriji na listi izvornih scenarija.

Bradley Cooper - Licorice Pizza (Najbolji sporedni glumac)

Kritičari su bili oduševljeni njegovom izvedbom u novom filmu Guillerma del Tora, ali upravo je za sporednu ulogu filmu Licorice Pizza pokupio nominaciju za SAG. Ipak, čini se da je njegovo ograničeno pojavljivanje u filmu na kraju presudilo. Dobio je nominaciju kao jedan od producenata Nightmare Alley.

Ben Affleck - The Tender Bar (Najbolji glumac)

 

Affleck je još jedan od onih glumaca koji imaju kompliciranu povijest s Akademijom, pa i nije pretjerano iznenađenje da nominacije nije bilo iako je pokupio nominacije za Zlatni globus i SAG Award, pa su mu mnogi predviđali uspjeh i na Oscarima. Osvojio je kipiće za Good Will Hinting i Argo, ali nikada nije nominiran kao glumac, a i sam je u intervjuu istaknuo da ga je Akademija u slučaju Arga svjesno zakinula što se tiče nominacije za najbolju režiju.

Pročitajte više