Koja je razlika između snimke godine i pjesme godine na Grammyjima?

Foto: Profimedia

GRAMMYJA za pjesmu godine sinoć je dobila Billie Eilish za What Was I Made For, dok je Grammyja za snimku godine dobila Miley Cyrus za prošlogodišnji hit Flowers. Internet su preplavile objave ljudi kojima nije jasna razlika između ove dvije kategorije.

Jednostavno rečeno, Grammy za snimku godine odnosi se na specifičnu snimku pjesme i priznaje umjetnike, producente i inženjere koji doprinose toj snimci, dok se Grammy za pjesmu godine odnosi na kompoziciju pjesme i priznaje tekstopisce koji su napisali pjesmu.

Dakle, Grammy za snimku godine ide umjetniku ili umjetnicima, producentima i inženjerima uključenima u stvaranje specifične snimke pjesme. Na primjer, dobitnik na 57. dodjeli nagrada Grammy za Snimku godine bila je Stay With Me (Darkchild verzija) od Sama Smitha.

Kao glavni umjetnik, Sam Smith je primio Grammy, kao i trojica producenata (uključujući Rodneyja Jerkinsa, poznatog kao Darkchild) i četvorica inženjera koji su radili na snimanju, uključujući one koji su odgovorni za snimanje, miksanje i mastering snimke.

Nagrada za pjesmu godine, s druge strane, ide tekstopiscima i skladateljima  pjesme. Na primjer, na 44. dodjeli nagrada Grammy, nagradu za Pjesmu godine dobila je Alicia Keys za pjesmu Fallin, budući da je i tekst i glazbu napisala sama.

Pročitajte više