Koje je sve glazbenike Milanović citirao (pa i u uvredama)

Foto: Damir Spehar/Pixsell

ZORAN Milanović ima, najblaže rečeno, osebujan rječnik, posebno kada se obračunava sa svojim neistomišljenicima, novinarima, kolegama. 

No, posljednjih se godina da primijetiti da voli rock glazbu te često citira stihove rock pjesnika (ali i ostalih). 

Milanović i Štulić

Sjećate se doba kad smo se svako jutro budili čekajući novu Milanovićevu paljbu na Facebooku? U to doba Milanović je jednom prilikom citirao Johnnyja Štulića i to u statusu u kojemu je vrijeđao Radu Borić i Tomislava Tomaševića.

"Briga me, frajeri, za vaše reklame, ovuda su prolazili i drugi prije vas", napisao je Milanović tom prilikom citirajući Štulićevu pjesmu Grad bez ljubavi.

Tomašević ga redovito podsjeća na Azru pa je komentirajući rezultate lokalnih izbora 2021. godine rekao: "Oni će se od prvog dana morati voditi maksimom: ako želiš da mijenjaš ljude, ne odmeći se". Radi se o stihu iz pjesme Filigranski pločnici.

Milanović i Rundek

Posebno zabavni javnosti bili su obračuni Milanovića i Karamarka. Tako je Milanović jednom prilikom o Karamarku rekao: "On navodno želi biti hrvatski premijer. Mislim da je vrijeme da izađe iz te mišje rupe u kojoj se sakrio. Znate onu Rundekovu pjesmu: '...Izađi i bori se, u ovom gradu...' ima mjesta ili nema mjesta. Neka izađe van i neka se konačno suoči, ne mora doći na debatu.

Riječ je o stihovima iz Rundekove pjesme Šejn.

Milanović i Jura Stublić

Milanović je od petka, kada je objavio da ide u utrku za premijera, nekoliko puta citirao pjesmu Jure Stublića Rijeke pravde.

Riječ je o pjesmi s albuma grupe Film Signali u noći iz 1985. godine. "Rijeke pravde dolaze / Kakve nam darove donose / Rijeke pravde izlit će se / Cijelom zemljom u proljeće / Neću gledati unatrag, više se ne okrećem", glase stihovi.

Stublić kaže da ga Milanović nije kontaktirao oko korištenja pjesme u predizborne svrhe.

Milanović i Vice Vukov

Milanović je citirao pjesmu Tvoja zemlja.

"Ni jednog svog čovjeka ne smijemo ostaviti na vjetrometini. Vjera da u teškim trenucima nećemo biti prepušteni sami sebi i da ćemo se boriti jedni za druge – to bi nas, kao sugrađane i kao naciju, trebalo povezivati jednako čvrsto kao što će Pelješki most povezivati hrvatski teritorij. 'Tu je tvoja zemlja, tu sagradi dom, tu je stari temelj, tu na kršu tom.' S tom vjerom: Živjeli! Živjela Republika Hrvatska", rekao je tada.

Milanović i EKV

Milanović je prisežući za mandat predsjednika Republike Hrvatske rekao: "Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući."

"Ovo je kuća za nas", stih je pjesme Zemlja legendarnog beogradskog benda EKV.

Pročitajte više