Koliko će koštati pogreb kraljice Elizabete i tko će to platiti?

Foto: EPA

OČEKUJE se da bi čak četiri milijarde ljudi u ponedjeljak mogle gledati ispraćaj kraljice Elizabete na svojim malim ekranima. Državni pogreb kraljice Elizabete II. planiran je godinama i neće se štedjeti truda da se 96-godišnjakinji za ispraćaj osigura spektakl kakav nije viđen do sada.

Jednosatna pogrebna ceremonija održat će se u Westminsterskoj opatiji u ponedjeljak, koji je proglašen državnim praznikom, a nazočit će stotine stranih dostojanstvenika i svjetskih čelnika. Kraljičini posmrtni ostaci potom će biti odneseni u Windsor na službu u kapelu Svetog Jurja, nakon čega će te večeri uslijediti privatni pokop.

To će vjerojatno biti najskuplji britanski državni događaj kojem smo svjedočili u moderno doba.

Očekuje se da će troškovi državnog sprovoda premašiti 8 milijuna funti, iako službeni broj nije potvrđen. Procjene troškova su varirale - indijski portal The Economic Times procijenio je trošak na 6 milijardi funti, ali Full Fact kaže da je to nerealna brojka.

Najveći trošak je osiguranje

Veliki kraljevski događaji poput ovog do sada su koštali oko osam milijuna funti, a najveći dio novca odlazio je na osiguranje. Međutim, to je samo pretpostavka na osnovu ranijih velikih kraljevskih događaja poput ženidbe princa Williama i princeze Kate 2011. godine.

Predviđa se da će kraljičin pogreb premašiti sve kraljevske događaje do sada te bi trošak mogao biti puno veći od osam milijuna. Detalje oko troškova će objaviti britanski parlament naknadno, a sve će se platiti iz državnog proračuna, odnosno iz džepa poreznih obveznika.

Inače, posljednji državni sprovod u Velikoj Britaniji imao je Winston Churchill 1965. godine. 

 

Pročitajte više