Koliko je važno zvati se Ivan? Poznati o svom popularnom imenu: Svi te zovu po prezimenu

S OBZIROM da su katolici danas slavili svetog Ivana Evanđelistu, koje je i jedno od najčešćih hrvatskih imena, odlučili smo čestitati našim poznatima Ivanama i Ivanima i saznati otkud im ime i slave li danas. Slavili imendan danas ili na ljetnog svetog Ivu, ili ga uopće ne slavili, zajedničko im je da su svi imali puno imenjaka kroz život.

Komičar i voditelj Ivan Šarić to potvrđuje i kaže: "Ja sam odrastao u Zadru, a u Dalmaciji ima puno Ivana. Od 12 učenika u školi, osam ih je bilo Ivan ili Ivana. Mama mi je čak jednom rekla da mi ne bi dala to ime da je znala da će ih biti toliko. Ja sam ko John Smith u Americi, samo u mojoj banci ima 147 Ivana Šarića". S obzirom na popularnost imena, nadimci su bili neophodni: "Uglavnom me zovu Šarić, ali i Šarinjo, Gigi (Điđi). Kad se zoveš Ivan, nitko te u Dalmaciji ne zove imenom. Znam da u nekim dijelovima Hrvatske, čak i Hercegovine, više slave imendane nego rođendane, ali u mojoj obitelji nikad nije bilo neke posebne fešte za imendan. Nazovu me prijatelji, familija i kumovi i čestitaju ali nema nekog velikog slavlja. Čisto mi je lijepo kad me se netko sjeti. Kome se uostalom da slaviti imendan dva dana nakon Božića", zaključio je Ivan.

Ivana Kovač: "Mama je htjela da se zovem Ivona, a ćaća Mišo Ivana"



Pjevačica Ivana Kovač kaže da je potpuno zaboravila da joj je imendan dok joj jedna druga Ivana nije čestitala: "Inače tri puta godišnje dobivam čestitke, ali mi svaki put dobro dođu. Ne slavim imendane, tko će to slaviti, pogotovo ovaj između Božića i Nove godine". Ivana priznaje da je oko njezinog imena bila borba između mame Anite i tate Miše: "Mama je htjela da se zovem Ivona, a ćaća Ivana. Ćaća je pobijedio. Nadimak mi je Đove, od Giovanna kako u Dalmaciji zovu Ivanu, i tako me svi zovu. Iako je jako često, ime nikad nisam htjela promijeniti. Kakvo je - takvo je, navikneš".

Voditeljica Iva Šulentić kaže da je ime dobila jer se svidjelo mami i tati, no danas ne slavi: "Imendan mi je na ljetnog svetog Ivu. Bez obzira što imam često ime, nikad mi nije palo na pamet promijeniti ga. Super mi je što je kratko, ljudima je teško napraviti izvedenicu pa nikad nisam imala nadimke. Nikad nisam slavila imendane, ni ljeti ni zimi. Čestitali su mi ljudi i danas, mnogi ne znaju kad mi je rođendan pa koriste ovu priliku. To mi je baš simpatično i drago".

Pjevačica Ivana Husar Mlinac ne pravi proslavu danas iako misli da je ime važno i da osobi daje dio karaktera. Njezino je njoj dala mama: "Ivan je često ime u mojoj obitelji, a meni ga je mama dala po ujaku. Znala sam se pitati zašto nisam dobila neko kreativnije ime. Kad sam bila mlađa, bilo mi je lijepo ime moje bake - Barbara, i nekako mi se slagalo s prezimenom. No Barbara je na moj zahtjev nazvana moja nećakinja, pa to ime opet nosi netko koga jako volim". Ivana ipak kaže da svoje ime sad ne bi mijenjala: "S vremenom sam ga jako zavoljela. Čak sam u jednom trenutku željela da se moj sin zove Ivan, jer mi je u muškom izdanju ime još ljepše". Ivana je ipak sinovima dala drugačija imena, stariji se zove Andrej Jona, a mlađi Toma: "Super mi je bilo što mi je petogodišnji sin Andrej Jona čestitao jer mu je baka rekla. On je nedavno imao imendan i sam me podsjetio na to, pa mislim da ću od sad ipak malo više pažnje pridavati imendanima".

Pročitajte više