Koprivnički bend tvrdi da im je otkazan nastup u Močvari zbog pjesme protiv pobačaja

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Koprivnički bend Ogenj trebao je nastupiti kao predgrupa legendarnih keltskih punkera The Rumjacks u zagrebačkom klubu Močvara, no to se ipak neće dogoditi. Naime, njihov nastup je otkazan, a iz benda tvrde da je razlog što u svojoj pjesmi Duša propagiraju pro-life stavove.

"Istinite su glasine. Ogenju je zabranjen koncert 17.8. kao support bendu The Rumjacks. Naime, klub Močvara, koji se financira javnim novcem, odlučio je poimanje slobode i liberalizma uzeti u svoje ruke. Kažu da naša Duša je opasna, opasna za zdravlje žena. Opasna jer veliča i štiti život. Pa da im svojim vedrim duhom i životnom pozitivom ne zapalimo njihov spokoj. Hvala svima na podršci i vidimo se svakog vikenda kolovoza na pozornicama Mile naše", napisali su iz Ogenja u objavi na Facebooku.

Dragi naši. Dok ispijate vec drugu jutarnju kavu, kaj vam ne zabegne. Istinite su glasine. Ognju je ZABRANJEN koncert...

Posted by Ogenj on Thursday, July 27, 2023

Duša je balada u kojoj je frontmen benda Tomislav Mihac Kovačic govorio o nerođenom djetetu koje se obraća majci, a po izlasku ju je za Sound Guardian opisao kao "tematski naslonjenu na one najnježnije, ranjive, bez prava glasa, dječicu stvorenu iz ljubavi koja rastu pod majčinim srcem od prvog dana - pro-life angažiranost je ovdje na vrhuncu, puna bolne istine nezaštićenih".

Ranije su nastupali u Močvari

Bend je bio čest gost Močvare u proteklih nekoliko godina, pa su tako ondje organizirali promociju albuma Si kak jen u listopadu 2020. godine, a kao organizator događanja bio je naveden upravo klub Močvara. Ranije iste godine, u srpnju, dok su još vladale mjere zbog koronavirusa, Močvara je bendu upriličila i tzv. online gig, a on se mogao pratiti putem streama na stranici kluba na Facebooku, kao i na platnu na njegovoj terasi.

Nisu to bili jedini nastupi benda Ogenj u Močvari u prošlosti, a o nekadašnjim korektnim odnosima između benda i kluba svjedoči i intervju s članovima Ogenja, objavljen na stranicama Močvare otprilike u vrijeme promocije njihova albuma, no danas je nedostupan za čitanje, odnosno povučen.

Klub Močvaru smo kontaktirali za pojašnjnje nastale situacije, no ogdovor još uvijek nismo dobili, a u nastavku donosimo tekst pjesme zbog koje je navodno Ogenju otkazan nastup.

DUŠA

Zagrni me svojim telom naj nam postelja bode nebo
I naj nigdar dati kaj prazen se najdem gori med oblaki

Naj me pazi tvoja dobrota miluju prsti istih pari rok
I rado tak čujem mužiku znano kaj srce ju igra saki den rano

I dok se duša radi greha žalosti

A što bo me pazil branil od sveta pokazal dišeče cvetje sveta
Mati štera rada bi me mela meso od mesa od istoga tela
Skrilo se sonce zišli črni oblaki pokazali zobe i hudo bu taki
Teret sam postal žmefki su rekli to milo detešce kaj ima za dati

I dok se duša radi greha žalosti
Ostaje sam prazno telo štero ve štrči
I dok se duša od tela ve dvoji
Ostaje sam prazno nikaj i ništ več za povedati

Pročitajte više