Koristite li dating aplikacije? Studije pokazuju da negativno utječu na vas

Screenshot: Youtube

PREMDA su aplikacije za dating, poput Tindera, Bumblea i Badooa, iznimno popularne, istraživanja pokazuju da nepovoljno utječu na mentalno zdravlje svojih korisnika.

Studija Sveučilišta u Teksasu pokazala je da oni koji koriste dating aplikacije imaju veće šanse razviti negativnu sliku o vlastitom tijelu te da su oni koji su dogovarali spojeve putem aplikacija pokazali zadovoljstvo izgledom svog lica i svog tijela za razliku od onih koji su dogovarali spojeve uživo. Također, pokazalo se da se njihovim korisnicima smanjuje samopoštovanje.

"Očekujući da će ih drugi promatrati i ocjenjivati, korisnici spomenutih aplikacija mogu postati akutno usredotočeni na sebe", rekla je za msn glavna autorica studije Jessica Strubel.

Aplikacije mogu izazvati samoprijezir i ovisnost

Korisnici dating aplikacija često ignoriraju poruke ili propuštaju dogovorene spojeve što može izazvati ljutnju i samoprijezir. Strubel kaže da čak 50 posto korisnika dating aplikacija prakticira "ghosting", odnosno ignoriranje komunikacije i smatra da to potencijalno ostavlja velike emocionalne posljedice.

Osim toga, pisana komunikacija putem takvih aplikacija može dovesti do nesporazuma te biti krivo protumačena. Istraživanje Sveučilišta Južna Florida pokazalo je da je jedan od načina da osigurate jasnu komunikaciju susret uživo te da je idealno vrijeme za to između 17 i 23 dana od početka komunikacije.

Istraživanja pokazuju i da dating aplikacije stvaraju osjećaj društvene izoliranosti, a da obilje izbora koje nude dovodi do krivih izbora. Osim toga, može izazvati ovisnost jer korisnici stalno provjeravaju svoje telefone u nadi da će dobiti željenu “nagradu",  što u mozgu oslobađa dopamin.

Pročitajte više