Kradljivica iz zagrebačkog KIC-a ispričala nevjerojatnu priču o tome što se dogodilo s fotkom

Foto: Borna Filić/Pixsell

HELENA MARGIĆ, 29-godišnja zubarica iz Siska, osoba je koja se javila nakon što je zagrebački Kulturno informativni centar ponudio posao kustosice ženi koja je ukrala fotografiju Gorana Pavletića. Na konferenciji za novinare održanoj u KIC-u ispričala svoju stranu priče.

"U slobodno vrijeme se amaterski bavim fotografijom, a velika strast mi je umjetnost kao što ste i sami imali prilike vidjeti. Malo mi je teško objasniti koji je motiv iza ovog čina jer ga ni sama još ne razumijem u potpunosti. Nakon stručnog predavanja sam s društvom došla u KIC. Nakon nekog vremena krenula sam prema toaletu i primijetila sam izložbu fotografija. Prva fotografija koja mi je zaplijenila pažnju bila je fotografija starog mosta u Sisku. Jednostavno sam bila osupnuta snagom emocija koju je ta fotografija izazvala u meni i stajala sam dovoljno dugo da je svaka inhibicija nestala. Prestalo me biti briga za kamere oko mene i potisnula sam činjenicu da bi takav čin mogao imati i pravne posljedice", kaže Helena.

Nekoliko dana poslije saznala je da joj je ravnatelj KIC-a ponudio posao.

Iako su mnogi pretpostavili da se radi o dobro osmišljenom marketingu, ravnatelj KIC-a Emil Matešić kune se da se sve zaista slučajno ovako dogodilo.

"Bilo mi je jasno da je ovo sad jedna od tih prilika u kojoj ja konačno mogu biti društveni kipar i mogu jednom drugom aspirantu na umjetničku poziciju omogućiti da svojim jezikom objasni onaj motiv koji ga je naveo da na ovaj bijedan, a opet hrabar način otuđi fotografiju.Tu sam onda došao na ideju da bi bilo zgodno da ta osoba koja je to napravila dobije kao nagradu kustoski koncept. Da ja s pozicije ravnatelja javne ustanove učinim nešto za koncept društvene kulture koji meni osobno djeluje kao najprijemčivija i najuvjerljivija ideologija u koju ja mogu vjerovati. Da omogućim svakom čovjeku da bude umjetnik, da radi na društvu da to bude jedno kreativno društvo", ispričao je on.

Helena je otkrila kako će iskoristiti ponuđenu nagradu i koju je izložbu odabrala.

"Tema izložbe na kojoj ću kustosirati bit će femicid. Bit će postavljena 25. studenog na Svjetski dan borbe protiv nasilja na ženama. I sama sam bila žrtva nasilja, kao posljedica ostala mi je višestruka fraktura na četvrtom prstu desne ruke. Incident se dogodio u mom stanu od strane najboljeg prijatelja mog tadašnjeg partnera. Htjela sam iskoristiti ovu neobičnu situaciju kako bih skrenula pozornost na probleme s kojima sam se susrela u kontaktu s institucijama. Hrvatski pravosudni sustav je na cijelu situaciju praktički odmahnuo rukom. Kasnije sam saznala da je čak 25 do 30 posto svih ubojstava u Hrvatskoj povezano s nasiljem nad ženama. Revoltirana time sam prihvatila kustosiranje na toj izložbi", rekla je Helena.

Novinarima se obratio i Goran Pavlović, autor trenutno najtraženije fotografije u Hrvatskoj, i predstavio svoj doživljaj nastale situacije.

"Dva dana nakon otvorenja izložbe dobio sam obavijest o nestanku fotografije. Naravno da me to u tom trenutku užasnulo. Kad sam vidio snimku i kad mi je ravnatelj objasnio svoju ideju, sve mi je postalo na svoj način simpatično. Medijska pozornost mi je stvorila jedan mučan osjećaj jer sam shvatio da je moja izložba pala u jedan drugi plan i da svi pričaju samo o tome što je mene kao umjetnika na svoj način malo povrijedilo", rekao je autor.

Helena je autoru htjela vratiti fotografiju, no tvrdi da joj je iste večeri fotografija nestala iz torbe tijekom posjeta drugom lokalu. Ovim putem zamolila je nalaznika da fotografiju vrati.

"Moramo naglasiti da KIC više nema kustoskih projekata pa ta osoba neće dobiti posao, ali piće će dobiti uvijek", našalio se ravnatelj centra.

Helena je u znak isprike autoru ponudila platiti nestalu fotografiju i poklonila mu jednu vlastitu fotografiju te ga zamolila za oproštaj.

"Zahvaljujem Heleni na ovoj fotografiji i naravno da joj opraštam. Fotografiju ću ponuditi na prodaju po cijeni od tisuću kuna od čega će pola biti uplaćeno Sigurnoj ženskoj kući", rekao je Goran Pavletić.  

Pročitajte više