Kralj Charles nakon krunidbenog slavlja: Moja supruga i ja smo iskreno zahvalni

Foto: EPA

Britanski kralj Charles III. je u ponedjeljak, dok se trodnevna krunidbena slavlja privode kraju, "iskreno i duboko" zahvalio svima uključenima u svečanost tijekom vikenda i rekao da će on i njegova supruga Camilla posvetiti svoje živote službi.

Charles i Camilla u subotu su okrunjeni u Westminsterskoj opatiji u Londonu na najvećoj svečanosti Velike Britanije u posljednjih 70 godina. 

"Dok se krunidbeni vikend bliži kraju, moja supruga i ja smo samo htjeli podijeliti našu iskrenu i duboku zahvalnost sa svima onima koji su pomogli da ovu prigodu učine toliko posebnom", rekao je Charles u priopćenju.

"Znati da uživamo vašu podršku i poticaj te svjedočiti vašoj dobroti izraženoj na toliko različitih načina bio je najveći mogući krunidbeni dar dok mi sada ponovno posvećujemo naše živote služenju narodu Ujedinjenog Kraljevstva i zemljama Commonwealtha", dodao je.

Priopćenje je objavljeno pri kraju trodnevnih svečanosti, a popraćeno je četirima službenim fotografijama Charlesa, Camille i članova kraljevske obitelji.

Svečanosti su uključile i nedjeljni krunidbeni koncert, na kojem su nastupili pjevači poput Lionela Richieja i Katy Perry dok su se pripadnici kraljevske obitelji pridružili publici od 20.000 ljudi pored dvorca Windsor, kraljevske palače zapadno od Londona.

Nakon krunidbe uslijedio volonterski program

Nakon dugog prazničkog vikenda ispunjenog uličnim zabavama i proslavama, tisuće organizacija se u ponedjeljak okupilo radi volonterskog programa.

Charlesov sin William i njegova supruga Kate sudjelovali su u volonterskoj inicijativi The Big Help Out posjetivši sa svojom djecom skupinu izviđača u gradu Slough blizu Windsora. Kate je predsjednica udruženja izviđača. 

Bio je to prvi kraljevski angažman njihovog petogodišnjeg sina Louisa, koji je kopao zemlju lopatom, gurao tačke, a uz očev nadzor je upravljao i bagerom. Drugi članovi kraljevske obitelji su volontirali na različitim događajima diljem zemlje, a isto su učinili premijer Rishi Sunak i vođa oporbene Laburističke stranke Keir Starmer.

"Što se vikenda tiče, mislim da nijedna druga zemlja u svijetu ne bi mogla održati tako impresivan spektakl", rekao je Sunak novinarima.

"Bilo je duboko dirljivo biti na krunidbenom obredu i izuzetno nadahnjujuće i to je iskustvo koje, mislim, nitko neće zaboraviti do kraja svog života", dodao je.

Pročitajte više