Krčenje šuma radi tosta s avokadom: Nenamjerni utjecaj milenijalaca

Shutterstock

Ako pitate milenijalce, svijet bi bio mnogo ljepše mjesto kada bismo svi jeli više tosta s avokadom. No, ono što mnogi ne znaju je da ta hrskava, zdrava, kremasta poslastica ima mračnu stranu - i ne, ne govorimo samo o cijeni avokada.

Avokadomanija ima svoju cijenu

U zadnje vrijeme avokado je postao gotovo svet, Instagram je preplavljen fotografijama ovog zelenog voća. No, porast potrošnje avokada u svijetu ima neočekivane posljedice, uključujući krčenje šuma i porast kriminala.

Meksiko je najveći svjetski proizvođač avokada, a u posljednjem desetljeću, zemljište posvećeno uzgoju avokada povećalo se za oko 240%. To je sjajno za ljubitelje guacamole, ali manje sjajno za našu planetu.

Nažalost, ogromna potražnja za avokadom dovodi do krčenja šuma kako bi se stvorilo više prostora za avokado plantaže. Ovaj proces uništava staništa divljih životinja, utječe na kvalitetu tla i zraka, a također pogoduje ilegalnoj trgovini.

Dakle, što je naše rješenje? Hoće li se milenijalci morati oprostiti od tosta s avokadom? U ovom trenutku, najbolje što možemo učiniti je biti svjesni utjecaja naših izbora hrane na okoliš. To može značiti smanjenje potrošnje avokada, poticanje održivog uzgoja ili kupnju avokada iz različitih izvora.

Možda da se ipak smanji konzumacija?

Možda bi najbolje bilo započeti dan s nečim drugim, nešto manje popularnim, ali ekološki prihvatljivijim. Što kažete na tost s domaćim džemom ili preljevom od šumskih plodova? Da, da, nije Instagrammable kao avokado, ali barem ćete spavati mirnije znajući da niste nenamjerno uništili nečiji dom.

Ne zaboravite, nije samo u pitanju hrana koju jedemo, nego i način na koji je proizvedena. Tako da idući put kada dosegnete prema zelenom voću u supermarketu, sjetite se da vaša odluka ima utjecaja daleko izvan vašeg tanjura.

Pročitajte više