Krenuo u šetnju pa otkrio blago staro 1500 godina: Mislio sam da su čokoladni novčići

Foto: Profimedia

NORVEŽANIN Erlend Bore naišao je na najveće blago otkriveno u posljednjih sto godina nakon što je otišao u šetnju po preporuci svog liječnika. 

51-godišnji Norvežanin ozbiljno je shvatio savjet liječnika da se zbog zdravlja mora više kretati, pa se uputio u šetnju s detektorom metala u rukama, ni ne sluteći da će pronaći blago staro 1500 godina. 

Dok je šetao otokom Rennesøy pored gradića Stavengera na jugozapadu Norveške, detektor metala je počeo pištati. "Isprva sam mislio da su neki čokoladni novčići. Bilo je potpuno nevjerovatno", izjavio je u priopćenju Sveučilišta Stavanger. Norvežanin je odmah kontaktirao arheologe koji su zatim nastavili pretragu. 

Bor je otkopao devet zlatnih privjesaka u obliku novčića i 10 zlatnih perli koje su nekada bile dijelom raskošne ogrlice te tri prstena, a ukupna težina blaga iznosi malo više od 100 grama.  

Neće moći zadržati blago 

Stručnjaci su objasnili kako su takve raskošne ogrlice nosile važne osobe u javnom životu te su objavili da blago potječe iz razdoblja oko 500. godine, poznato u norveškoj povijesti i kao razdoblje brojnih migracija. 

Međutim, Norvežanin neće moći zadržati blago koje je pronašao. Naime, prema norveškom zakonu svi povijesni predmeti koji su stariji od 1537. godine te novčići koji su izrađeni prije 1650. godine smatraju se državnom imovinom i zahtijeva se od pronalazača da ih preda. 

Inače, u Norveškoj se slično otkriće posljednji put dogodilo u 19. stoljeću. 

Pročitajte više