Kristofor Kolumbo - okrutni i gramzivi tiranin

KRISTOFOR KOLUMBO pokazao se okrutnim i gramzivim tiraninom u vrijeme dok je u Santo Domingu (danas Dominikanska Republika) upravljao prvom španjolskom kolonijom u novom svijetu, piše u novom dokumentu objavljenom u Španjolskoj.

Taj tekst, otkriven 2005. u arhivu Simancas u Valladolidu, pokazuje da je Kolumbo "upravljao kolonijom kao tiranin" i iskazivao "veliku gramzivost", rekla je povjesničaka Consuelo Vareli.

Dokument na 45 stranica sadrži 23 svjedočanstva koja su pridonijela odluci da se Kolumbo, posramljen, hitno vrati u Španjolsku 1500. godine, gdje su mu oduzete titule potkralja i guvernera Indije.

Ta svjedočanstva pokazuju "skriveno lice čovjeka koji je otkrio Ameriku" (1492.), kazala je španjolskim medijima Varela, priznata stručnjakinja za Kolumba, čija se 500. obljetnica smrti obilježava ove godine.

Prema njoj, genoveški moreplovac i njegova braća, koja su također bili u koloniji, djelovali su kao "tirani" koji su "provodili pravdu bez suđenja, nisu dijelili namirnice domorocima i nisu dopuštali krštenje urođenika kako bi ih mogli koristili kao robove".

Složena osobnost Kolumba (1451.-1506.) često je isticana kod biografa. Veliki moreplovac bio je i trgovac željan slave i bogatstva koji nije oklijevao prodati domoroce s Kariba u robove.

Pročitajte više