Kuća-gljiva slavnog arhitekta prodaje se za 34 milijuna kuna, pogledajte unutrašnjost

Screenshot: YouTube

KUĆA-GLJIVA, ili kuća Hobita, arhitektonsko čudo Earla Younga iz grada Charlevoixa u američkoj saveznoj državi Michigan, prodaje se za 34 milijuna kuna (4.5 milijuna dolara).

Kuća je izgrađena 1918. i bila je prvo takvo Youngovo zdanje, a takve su kamene kuće bajkovitog izgleda kasnije postale njegov zaštitni znak.

Kuća iz Charlevoixa prekrivena je slamom, a arhitekt je u njoj živio do kasnih 1940-ih sa svojom obitelji. Michael Seitz ju je kupio 2013. godine i preuredio je.

"Skoro sve u kući je rađeno rukom"

Obnova je trajala tri godine, a u nju je uložio oko 20 milijuna kuna. Ručno obrađenu slamu za krov dovezao je iz Europe, a nju je na krov stavljao lokalni majstor.

Prije renovacije je u kući bilo malo kamena pa je novi vlasnik angažirao lokalnog klesara koji je dodao kamenje na unutarnje zidove.

"Nešto kamena sam moram kupiti, ali većinu sam našao na imanju. Skoro sve u kući je rađeno rukom. Vrata su građena od punog bora i premazana voskom da djeluju stare. Volim stari, rustikalni, romantični izgled s puno kamina i velikih drvenih komoda", rekao je Seitz koji je kuću iznajmljivao ljudima za odmor ili za događaje poput vjenčanja.

Ne žuri s prodajom

Objasnio je i da je ova kuća u početku bila "normalna", odnosno da nije imala ovakav krov. Seitz je prvo zamislio što bi mogao učiniti s kućom, a onda se odlučio na kupnju. Preuredio je krov i napravio ga valovitim, a inspiraciju je dobio iz slamnatih kuća u Južnoj Africi.

S prodajom se, rekao je, ne žuri. "Ovo je umjetnost, a ne želi svatko kupiti umjetničko djelo. Vrlo skupa slika ili nešto vrijedno na tržištu ponekad stoji i 10 godina dok se ne pojavi pravi kupac", istaknuo je.

U kući se, između ostalog, nalazi šest soba i pet kupaonica. Na katu je prostor za odmor i uživanje u pogledu na zalazak sunca iznad jezera Michigan, a podno grijanje je provedeno kroz cijelu kuću.

Pročitajte više