KUKU$: Mi smo dokaz da se u Hrvatskoj može živjeti od glazbe

Foto: Press

Trap ikone KUKU$ sutra, 7. listopada, stižu na pozornicu već tjednima rasprodanog zagrebačkog Doma sportova, gdje će proslaviti 10 godina postojanja, a tim povodom razgovarali smo s popularnim trojcem.

KUKU$ čine Hiljson Mandela, Goca RIP i Iso Miki, a na koncertu će publiku provesti kroz sve faze aktivnosti, pa će koncertni repertoar biti ispunjen dobro poznatim hit singlovima, kao i pjesmama koje su obilježile njihove najranije faze djelovanja. Na set listi će se naći i pjesme koje rijetko izvode uživo.

U ovoj slavljeničkoj godini, KUKU$ su do sada objavili dva albuma. Početkom travnja su izdali prvi domaći NFT trap album The Lost Files, na kojem su predstavili deset do sada nikad objavljenih pjesama iz ranijih faza benda, a zatim je sredinom lipnja uslijedila i objava novog studijskog izdanja X, koje donosi potpuno nove autorske pjesme.

Pioniri trapa na ovim prostorima progovorili su za Index o 10 godina na sceni, novom albumu, svojim punkerskim početcima te očekivanjima u budućnosti.

Koncertom u Domu sportova slavite 10 godina na sceni. Jeste li na početku mislili da ćete za 10 godina biti tu gdje ste danas i jeste li zadovoljni onim što ste postigli u tom periodu?

Hiljson: Ma naravno da nismo očekivali na samom početku, ali s vremenom kako smo shvaćali da postoji interes za našu glazbu, pristupili smo svemu ozbiljnije i sigurno u nekom trenutku počeli priželjkivati da se ovime možemo baviti što duže, i na kraju, živjeti od toga. Ništa od toga nije došlo preko noći, iza nas su godine i godine rada i upornosti i sad smo tu gdje jesmo - nazivaju nas pionirima trap žanra u Hrvatskoj, slavimo prvih deset godina…

Iso Miki: I naravno da smo prezadovoljni, imamo rasprodan Dom sportova dva-tri tjedna unaprijed, proslavit ćemo deset godina djelovanja s četiri tisuće fanova.

Tko će vam sve gostovati na koncertu u Domu sportova?

Goca RIP: Bit će većina artista s kojima smo kroz godine ostvarili neki oblik suradnje, no nećemo ih otkrivati unaprijed. Neka budu iznenađenje kad se popnu na pozornicu s nama.

Kao klinci slušali ste punk, čak ste i svirali u punk bendovima. Kako je onda došlo do trapa?

Goca RIP: Zapravo sam ja taj koji je više bio u tom žanru od početka, rock i punk, Hilje je s druge strane krenuo od opere i klasike, da bi tek kasnije razvio taj interes prema alternativnim žanrovima, pa tako i punku. I dan danas sviramo u takvim bendovima - ja sam aktivan i u pop-punk bendu Luzeri, a Hilje svira saksofon u svojoj Praznoj Lepinji.

Iso Miki: Interes prema trapu došao je negdje u srednjoj školi, iako smo tada svi imali svoje bendove, često bismo nakon tih proba završili kod mene u kućnom studiju i dečki bi fristajlali na beatove koje sam ja imao složene. Sve je to bila jedna zezancija i druženje, proučavali smo tada i što se događa u trapu u svijetu, pratili imena kao što su Gucci Mane, Future i Chief Keef, a istovremeno se tada počeo razvijati i trap kod nas.

Shvatili smo da nam to ide i krenuli snimati prve stvari, došli su i prvi nastupi i kad se sve počelo lagano kotrljati, odlučili smo se posvetiti tome kao KUKU$. Mi smo tada zapravo ovdje, zajedno s ekipom iz High5 i 33 bandom, započinjali stvarati trap scenu u Hrvatskoj, a da toga nismo bili ni svjesni.

Dio ste 33 bande. Što je to uopće i zašto to ime?

Goca RIP: 33 Banda je prvobitna ideja Swanne iz High5 koji je tu priču zamislio kao "kolektiv" u kojem bi se okupila određena ekipa kreativaca, repera, glazbenika, graffiti artista i skejtera. To je ubrzo preraslo u zajedničku "briju", okupilo se nas 15-ak, skupa smo dijelili prostore za probe pa do pozornice, bili smo dio tog društva i tako se to zajedno pokrenulo. Jednostavno smo bili ekipa likova koji repaju, rade graffite, u nekoj istoj su "briji" i tako je nastala ta čitava priča.

S kim od balkanskih izvođača biste željeli surađivati i zašto?

Hiljson: Većina suradnji koje smo imali su prijateljske i najviše bismo voljeli ponovno surađivati s većinom dobro poznatih prijatelja benda. Cijenimo svakoga tko se trudi i radi, ali osobno više nemam neke idealizirane featove.

Mislite li da trap scena propada? Koja je budućnost trapa, kako u svijetu tako i na ovim prostorima?

Goca RIP: Mislim da trap scena ne propada, ali pojavili su se mnogi novi podžanrovi i žanrovi unutar cijelog tog svijeta moderne muzike, tako da je trap već stara priča iliti old news.

Kako žive hrvatski traperi? Za rock kažu "seks, droga i rock’n’roll". Koje tri riječi opisuju trap?

Hiljson: Puno se radi, u našem slučaju ono što volimo, pa nam nipošto ne pada teško takav blagoslov. Riječi koje tražite za uspješnog trap glazbenika bi po mojem skromnom mišljenju bile: kontemplacija, vizualizacija i manifestacija.

Nedavno ste izdali novi album znakovitog imena X. Zašto je zvuk albuma drugačiji nego na prijašnjima i kakve su reakcije fanova na njega?

Iso Miki: Naš novi album X predstavlja evoluciju našeg zvuka. Odlučili smo eksperimentirati s novim glazbenim elementima i stvoriti nešto osvježavajuće. Također su tu pridonijeli i drugi producenti koji su radili s nama (Lockroom, Strapazoot, Traposlavia, Trky). Fanovi su možda bili iznenađeni, ali reakcije su pretežno pozitivne, što nas izuzetno veseli.

Ovo je prvi album koji ste izdali za vlastitu nezavisnu etiketu Metropolu. Kako je došlo do toga da osnujete vlastitu izdavačku kuću?

Goca RIP: Došlo je do toga da imamo kanal s pretplatnicima i da imamo prijatelje koje isto zanima glazba i kojima se tako može pružiti nekakav "exposure" i pomoći u samom procesu snimanja i objavljivanja glazbe.

Pitanje za Hiljsona. Izdvojio si se od svog underground kolektiva u mainstream velikim hitom Ova ljubav koji si snimio sa ZsaZsaom. No, brojni fanovi su te optuživali da si se "prodao" nakon toga. Kako reagiraš na takve tvrdnje?

Hiljson: Mislim da KUKU$ u tom periodu već dugo nije bio "underground" bend, ali su možda uhodaniji medijski kanali prvi put čuli za trap kao žanr i na moju sreću reagirali pozitivno na moje samostalne iskorake i na kraju dana, uspjehe.

Prodaju smatram relativnim pojmom, pošto stojim iza svega što radim, a sama činjenica da s glazbenim izričajem s kojim sam na počecima fristajlao u garaži sada predstavljam najperspektivniji moderni glazbeni pravac u Hrvatskoj dovoljno govori za sebe. Zarada je sekundarna kada prvenstveno radiš nešto što voliš i u čemu se konstantno usavršavaš.

Logično je da će doći, a s njom, pogotovo za javno eksponiranije ličnosti, i negativne kritike. Ne obazirem se na neutemeljene kritike, ali naravno da razmišljam o svemu, pa tako i o vlastitoj poziciji i feedbacku koji dobivam za svoju glazbu.

Može li se u Hrvatskoj živjeti od glazbe?

Goca RIP: Može, evo mi smo dokaz da može. Ali treba biti svjestan da treba raditi - biti aktivan, uporan, odgovoran i posvećen tome u potpunosti.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Goca RIP: Pa slobodno vrijeme je u našem poslu relativan pojam jer dosta "slobodnog vremena" provedemo u studiju.

Iso Miki: U privatno vrijeme volim istraživati različite glazbene stilove, putovati i provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima. Također, radim na osobnim glazbenim projektima i neprestano se usavršavam kao producent. Nađe se vremena da se bavim i raznovrsnim interesima kao što su grafički dizajn, snimanje i editiranje videospotova, 3D umjetnost, filmografija, fotografija te općenito istražujem područja poput umjetnosti, teologije, filozofije, fizike, metafizike, alkemije, programiranja i umjetne inteligencije.

Hiljson: Većinom slušam ili razmišljam o glazbi, ali postoji i mnoštvo tema koje me zanimaju koje također istražujem s jednakim žarom. Najviše volim otići u prirodu i malo odmoriti, ali to je u posljednje vrijeme sve teže i rjeđe.

Što mislite koja je vaša najbolja pjesma?

Goca RIP: Svi pitaju za najbolju pjesmu i uvijek im kažemo teško je odlučiti, tako da je valjda još uvijek čekamo.

Iso Miki: Teško je izdvojiti najbolju pjesmu, jer svaka ima svoju posebnu priču i značaj, ali X album nosi neke od meni najdražih naših glazbenih momenata.

Hiljson: Mislim da smo svi najzadovoljniji sa sveukupnim materijalom s najnovijeg albuma X koji smo izbacili prije par mjeseci povodom proslave 10 godina postojanja KUKU$-a. Općenito nam se uvijek najviše sviđaju najnovije pjesme, što je na neki način i logično ako vjeruješ da napreduješ kao glazbenik.

Koliko košta suradnja s KUKU$-om?

Hiljson: Ovisi o kakvoj suradnji pričamo. Stvari su sada na puno profesionalnijoj razini i prije ikakve priče o novcu gledamo kompatibilnost brendova, glazbenika, umjetnika, klijenata, eventa ili čega već s našim brendom. Svakoj suradnji se posvećujemo maksimalno i nemamo određenu cifru u vidu ponude, već iznos ovisi o mnogim faktorima.

Što je sljedeće za KUKU$?

Goca RIP: Još 10 godina uspona (i padova, naravno), pa onda 20 godina KUKU$-a u Areni!

Pročitajte više