Kultna dalmatinska emisija ukinuta je zbog glazbe iz serije i pionirske zakletve

Foto: Damir Duplančić/Privatni album

KULTNA emisija Izgubljena generacija koju su Splićani i Dalmatinci slušali već dva desetljeća ukinuta je prošlog tjedna, a autor i voditelj Izgubljene generacije Damir Duplančić Indexu je potvrdio da je do ukidanja emisije došlo zbog, navodi, uplitanja direktora u uređivanje emisije. Izgubljena generacija više se neće emitirati na Radio Dalmaciji, a presudile su joj glazba iz serije Otpisani i snimka recitiranja pionirske zakletve samog autora, kojeg je otac sa sedam godina snimao na magnetofon.

Duplančić je jako razočaran jer je smatrao da njegova emisija nema nikakvu političku konotaciju, nego se bavio isključivo nostalgijom. Ugovor s Radio Dalmacijom raskinut je prije nego je emisija snimljena, budući da ga je nazvala glazbena urednica i rekla mu da su u sinopsisu njegove sljedeće emisije sporne snimka pionirske zakletve i glazba iz serije "Otpisani" koja se emitirala na televiziji Beograd sedamdesetih. 

"Radi se o snimci sedmogodišnjeg mene kako recitiram pionirsku zakletvu u našoj kući. Nešto ranije umrla mi je majka, i u glasu mog oca se čuje kako je tužan i govori: "Evo sin mi je krenija u školu, primljen je u pionire, oćeš mi izrecitirat pjesmicu, pionirsku zakletvu." To je jedna topla i sjetna, benigna crtica iz djetinjstva", kaže nam Duplančić.

Nakon razgovora s glazbenom urednicom čuo se s direktorom radija Hrvojem Turićem.

"Eto, i zabeštimalo se", priznaje nam i kaže da su pritisci na njega i stalno uplitanje u uređivanje emisije jednostavno postali prečesti. Smatra da bi, da nije bilo pionirske zakletve i Otpisanih, emisiju ukinuli zbog nečeg drugog jer je nekima jednostavno, kako kaže, smetala.

"Moju emisiju su slušali svi. I lijevi i desni, to nikad nije bila emisija koja je provocirala bilo kakvu priču o politici. Čitao sam stare članke iz Slobodne Dalmacije i prepričavali smo crtice iz djetinjstva. To je naša prošlost i uspomene koje ne treba brisati. Uvijek sam se šalio da imam pet slušatelja i pozdravljao ih svih pet, ali emisija je zapravo bila jako slušana, pogotovo u posljednjih nekoliko godina kada smo dobili novu publiku u sjevernom dijelu Dalmacije", kaže Duplančić. 

"Što je najveća ironija, emisija je bila sufinancirana iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. I da bi apsurd bio veći, ta snimka iz '73. godine gdje recitiram pionirsku zakletvu je već išla na Radio Dalmaciji. Nevažno je, ali reći ću da ja imam sve te katoličke sakramente gdje sam u toj mračnoj Jugoslaviji morao ići na vjeronauk da bih to dobio. Vjera i svjetonazor me nisu naučili da ikoga mrzim, ali ne dopuštam da se ovdje broje krvna zrnca, u 21. stoljeću je to stravično", kaže.

"Samo sam gledao kako popraviti ljudima raspoloženje i vratiti im uspomene. Svi smo bili jednom mladi, a i pioniri su bili jedan dio toga", zaključuje urednik i voditelj emisije.

Na Radio Dalmaciju se neće vraćati, a o angažmanu na novom radiju još uvijek ne razmišlja. 

Emisija "Izgubljena generacija" u splitskom se eteru emitirala preko 20 godina. Uglavnom se bavila prošlošću, uz pomoć starih članaka iz arhive Slobodne Dalmacije od 50-ih do 90-ih godina, kao i glazbenim brojevima iz tih vremena. Voditelj i urednik Damir Duplančić često je u emisiji pričao anegdote iz djetinjstva i iz mladosti koje su objedinile brojne generacije Splićana i Dalmatinaca.

Pročitajte više